Vrátiť sa do srdca » Všetky kategórie » Novinky » Táto brokolicová polievka vás zahreje i zasýti. Musíte vyskúšať!

Táto brokolicová polievka vás zahreje i zasýti. Musíte vyskúšať!

výborná krémová brokolicová polievka

Ak hľadáte skvelý recept na sýtu, no zároveň zdravú polievku, už nehľadajte. Táto krémová brokolicová je pre vás to pravé. Jemná chuť brokolice v kombinácii so smotanovou konzistenciou a výraznou chuťou syra čedaru z nej robia neodolateľný pokrm, ktorý si zamiluje celá rodina. Navyše, príprava je veľmi jednoduchá a zvládne ju naozaj každý.

Suroviny (6 porcií):

  • 5 lyžíc masla
  • 1 cibuľa, nakrájaná nadrobno
  • 1 stonka zeleru, nakrájaná nadrobno
  • 3 šálky zeleninového vývaru
  • 8 šálok ružičiek brokolice
  • 3 lyžice hladkej múky (bezlepkáči môžu nahradiť cícerovou múkou alebo nastrúhaným zemiakom)
  • jedna smotana (na varenie alebo šľahačková) na zjemnenie
  • čierne mleté korenie podľa chuti
  • štipka muškátového orieška
  • soľ podľa chuti
  • nastrúhaný syr čedar na ozdobenie
  • domáce bylinkové krutóny

Brokolicová polievka – postup:

1. V hrnci na miernom ohni roztopte 2 lyžice masla. Opražte na ňom cibuľu a zeler do zmäknutia.

2. Pridajte brokolicu, vývar a varte pod pokrievkou asi 10 minút, kým brokolica nezmäkne.

3. Opatrne prelejte polievku do mixéra. Mixujte po častiach, kým nezískate hladkú krémovú konzistenciu. Hotovú polievku prelejte späť do hrnca.

4. V rajnici rozohrejte 3 lyžice masla. Vmiešajte múku (prípadne bezlepkovú alternatívu) a prilejte smotanu. Miešajte, kým zmes nezhustne. Potom ju vlejte do polievky a premiešajte.

5. Dochuťte soľou, korením a muškátovým orieškom podľa chuti. Podávajte ozdobené strúhaným syrom čedar a domácimi bylinkovými krutónmi.

Polievku je potrebné do 2 hodín od uvarenia uzavrieť do vzduchotesnej nádoby a uchovávať v chladničke, kde vydrží 3 až 4 dni.

Táto krémová brokolicová polievka je vďaka vysokému obsahu vlákniny z brokolice a bielkovín zo syra mimoriadne sýta a zasýti vás na dlhý čas. Brokolica je tiež skvelým zdrojom vitamínov, minerálov a antioxidantov prospešných pre naše zdravie.

Brokolicová polievka skvele chutí ako hlavné jedlo na obed či večeru, prípadne ako predkrm. Hodia sa k nej opečené toasty alebo čerstvý kváskový chlieb.

Kategória: Novinky, Recepty
Predchádzajúci článok
Alergia na chlad: Čo to je, ako sa prejavuje a ako s ňou bojovať?
Nasledujúci článok
Rakytníková šťava je vitamínová bomba! Aké má účinky?