Ak hľadáte skvelý recept na sýtu, no zároveň zdravú polievku, už nehľadajte. Táto krémová brokolicová je pre vás to pravé. Jemná chuť brokolice v kombinácii so smotanovou konzistenciou a výraznou chuťou syra čedaru z nej robia neodolateľný pokrm, ktorý si zamiluje celá rodina. Navyše, príprava je veľmi jednoduchá a zvládne ju naozaj každý.
Suroviny (6 porcií):
- 5 lyžíc masla
- 1 cibuľa, nakrájaná nadrobno
- 1 stonka zeleru, nakrájaná nadrobno
- 3 šálky zeleninového vývaru
- 8 šálok ružičiek brokolice
- 3 lyžice hladkej múky (bezlepkáči môžu nahradiť cícerovou múkou alebo nastrúhaným zemiakom)
- jedna smotana (na varenie alebo šľahačková) na zjemnenie
- čierne mleté korenie podľa chuti
- štipka muškátového orieška
- soľ podľa chuti
- nastrúhaný syr čedar na ozdobenie
- domáce bylinkové krutóny
Brokolicová polievka – postup:
1. V hrnci na miernom ohni roztopte 2 lyžice masla. Opražte na ňom cibuľu a zeler do zmäknutia.
2. Pridajte brokolicu, vývar a varte pod pokrievkou asi 10 minút, kým brokolica nezmäkne.
3. Opatrne prelejte polievku do mixéra. Mixujte po častiach, kým nezískate hladkú krémovú konzistenciu. Hotovú polievku prelejte späť do hrnca.
4. V rajnici rozohrejte 3 lyžice masla. Vmiešajte múku (prípadne bezlepkovú alternatívu) a prilejte smotanu. Miešajte, kým zmes nezhustne. Potom ju vlejte do polievky a premiešajte.
5. Dochuťte soľou, korením a muškátovým orieškom podľa chuti. Podávajte ozdobené strúhaným syrom čedar a domácimi bylinkovými krutónmi.
Polievku je potrebné do 2 hodín od uvarenia uzavrieť do vzduchotesnej nádoby a uchovávať v chladničke, kde vydrží 3 až 4 dni.
Táto krémová brokolicová polievka je vďaka vysokému obsahu vlákniny z brokolice a bielkovín zo syra mimoriadne sýta a zasýti vás na dlhý čas. Brokolica je tiež skvelým zdrojom vitamínov, minerálov a antioxidantov prospešných pre naše zdravie.
Brokolicová polievka skvele chutí ako hlavné jedlo na obed či večeru, prípadne ako predkrm. Hodia sa k nej opečené toasty alebo čerstvý kváskový chlieb.