Vrátiť sa do srdca » Všetky kategórie » Recepty » Najlepšia paradajková omáčka: Táto vás prenesie do Talianska!

Najlepšia paradajková omáčka: Táto vás prenesie do Talianska!

Doba čítania: 2 minút/y
paradajková omáčka s bazalkou na špagetách

Existuje niečo krajšie, ako sa nechať unášať sviežimi chuťami talianskej kuchyne? Taliani to majú proste vychytané a táto paradajková omáčka v sebe spája to najlepšie z tradičných receptov. Sme si istí, že vás nadchne plnou, harmonickou chuťou. 

Ingrediencie

Zoznam surovín je krátky a jednoduchý, no ich kombinácia vytvára dokonalú symfóniu chutí:

  • 2 väčšie mrkvy
  • 2 stredné petržleny
  • 500 g pasírovaných paradajok
  • 3 ks bobkový list
  • 5 guličiek nového korenia
  • mleté čierne korenie
  • soľ podľa chuti
  • 2 hrste čerstvej bazalky
  • konzerva čiernych olív
  • trochu cukru
  • parmezán

Väčšinu ingrediencií pravdepodobne nájdete vo svojej špajze. Ak vám predsa len niečo chýba, neváhajte zájsť do obchodu. Kvalitné suroviny sú základom úspechu.

Prečítajte si aj: Čo na obed cez týždeň, keď nemáte čas? 5 tipov na rýchle jedlá

Postup prípravy

  1. Príprava zeleniny Mrkvu a petržlen očistite a postrúhajte nadrobno. Môžete použiť strúhadlo alebo kuchynský robot.
  2. Opekanie zeleniny
    Na panvici zohrejte trochu olivového oleja a vložte nastrúhanú zeleninu. Restujte ju za stáleho miešania, kým nezačne púšťať farbu a jemne karamelizovať. To jej dodá lahodnú sladkastú chuť.
  3. Karamelizácia cukru
    Do opečenej zeleniny prisypte za stáleho miešania trochu kryštálového cukru. Nechajte ho skaramelizovať, až kým nevznikne zlatavá hmota obaľujúca kúsky zeleniny.
  4. Pridanie paradajok
    Následne pridajte pasírované paradajky a dôkladne premiešajte so zeleninovou zmesou. Nechajte chvíľu prevrieť.
  5. Koreniny a bylinky
    Omáčku dochuťte bobkovým listom, novým korením, čerstvou bazalkou a mletým čiernym korením. Prihoďte aj soľ ale opatrne, soľ môžete na záver vždy doladiť. Všetko spolu krásne rozvonia.
  6. Dusenie
    Podlejte trochou vody a nechajte na miernom ohni pomaly prebublávať asi 30-40 minút, kým omáčka nezhustne. Občas premiešajte, aby sa nepripálila ku dnu.
  7. Záverečné úpravy
    Keď je omáčka hotová, bobkový list a celé korenie vylovte. Potom tyčovým mixérom rozmixujte do krémova. Primiešajte hrsť strúhaného parmezánu a nasekaných čiernych olív.

Servírovanie

Voňavú paradajkovú omáčku naberajte naberačkou na tanier s cestovinou. Ozdobte čerstvými lístkami bazalky a štedro posypte strúhaným parmezánom. Na záver môžete prekvapkať kvalitným olivovým olejom. Zaručene zaujme vašich hostí a dodá jedlu punc talianskej elegancie.

Rady a tipy

  • Ak nemáte čerstvú bazalku, môžete ju nahradiť sušenou. Pridajte ju však skôr, ešte pri dusení.
  • Pre výraznejšiu chuť skúste pridať do omáčky sušené paradajky, dodajú omáčke koncentrovanejšiu paradajkovú príchuť.
  • Namiesto cukru môžete použiť lyžicu medu alebo javorového sirupu.
  • Ak potrebujete omáčku zjemniť, vmiešajte do nej pred podávaním trochu masla alebo smotany.
  • Hotovú omáčku môžete dobre uzavretú skladovať v chladničke 3-4 dni alebo ju zamraziť na neskoršie použitie.

Teraz už len stačí vybrať obľúbenú prílohu, otvoriť fľašku dobrého vína a nechať sa rozmaznávať kúzelnou chuťou tejto famóznej paradajkovej omáčky.

Kategória: Novinky, Recepty
Predchádzajúci článok
Basmati ryža: Tieto chyby pri jej varení nerobte
Nasledujúci článok
Upchatý záchod? 5 overených trikov, ako ho uvoľniť bez inštalatéra