Existuje niečo krajšie, ako sa nechať unášať sviežimi chuťami talianskej kuchyne? Taliani to majú proste vychytané a táto paradajková omáčka v sebe spája to najlepšie z tradičných receptov. Sme si istí, že vás nadchne plnou, harmonickou chuťou.
Ingrediencie
Zoznam surovín je krátky a jednoduchý, no ich kombinácia vytvára dokonalú symfóniu chutí:
- 2 väčšie mrkvy
- 2 stredné petržleny
- 500 g pasírovaných paradajok
- 3 ks bobkový list
- 5 guličiek nového korenia
- mleté čierne korenie
- soľ podľa chuti
- 2 hrste čerstvej bazalky
- konzerva čiernych olív
- trochu cukru
- parmezán
Väčšinu ingrediencií pravdepodobne nájdete vo svojej špajze. Ak vám predsa len niečo chýba, neváhajte zájsť do obchodu. Kvalitné suroviny sú základom úspechu.
Prečítajte si aj: Čo na obed cez týždeň, keď nemáte čas? 5 tipov na rýchle jedlá
Postup prípravy
- Príprava zeleniny Mrkvu a petržlen očistite a postrúhajte nadrobno. Môžete použiť strúhadlo alebo kuchynský robot.
- Opekanie zeleniny
Na panvici zohrejte trochu olivového oleja a vložte nastrúhanú zeleninu. Restujte ju za stáleho miešania, kým nezačne púšťať farbu a jemne karamelizovať. To jej dodá lahodnú sladkastú chuť. - Karamelizácia cukru
Do opečenej zeleniny prisypte za stáleho miešania trochu kryštálového cukru. Nechajte ho skaramelizovať, až kým nevznikne zlatavá hmota obaľujúca kúsky zeleniny. - Pridanie paradajok
Následne pridajte pasírované paradajky a dôkladne premiešajte so zeleninovou zmesou. Nechajte chvíľu prevrieť. - Koreniny a bylinky
Omáčku dochuťte bobkovým listom, novým korením, čerstvou bazalkou a mletým čiernym korením. Prihoďte aj soľ ale opatrne, soľ môžete na záver vždy doladiť. Všetko spolu krásne rozvonia. - Dusenie
Podlejte trochou vody a nechajte na miernom ohni pomaly prebublávať asi 30-40 minút, kým omáčka nezhustne. Občas premiešajte, aby sa nepripálila ku dnu. - Záverečné úpravy
Keď je omáčka hotová, bobkový list a celé korenie vylovte. Potom tyčovým mixérom rozmixujte do krémova. Primiešajte hrsť strúhaného parmezánu a nasekaných čiernych olív.
Servírovanie
Voňavú paradajkovú omáčku naberajte naberačkou na tanier s cestovinou. Ozdobte čerstvými lístkami bazalky a štedro posypte strúhaným parmezánom. Na záver môžete prekvapkať kvalitným olivovým olejom. Zaručene zaujme vašich hostí a dodá jedlu punc talianskej elegancie.
Rady a tipy
- Ak nemáte čerstvú bazalku, môžete ju nahradiť sušenou. Pridajte ju však skôr, ešte pri dusení.
- Pre výraznejšiu chuť skúste pridať do omáčky sušené paradajky, dodajú omáčke koncentrovanejšiu paradajkovú príchuť.
- Namiesto cukru môžete použiť lyžicu medu alebo javorového sirupu.
- Ak potrebujete omáčku zjemniť, vmiešajte do nej pred podávaním trochu masla alebo smotany.
- Hotovú omáčku môžete dobre uzavretú skladovať v chladničke 3-4 dni alebo ju zamraziť na neskoršie použitie.
Teraz už len stačí vybrať obľúbenú prílohu, otvoriť fľašku dobrého vína a nechať sa rozmaznávať kúzelnou chuťou tejto famóznej paradajkovej omáčky.