Vrátiť sa do srdca » Všetky kategórie » Recepty » Čo na obed cez týždeň, keď nemáte čas? 5 tipov na rýchle jedlá

Čo na obed cez týždeň, keď nemáte čas? 5 tipov na rýchle jedlá

Chutné a zdravé: Karfiolové kari s mandľami a čerstvým šalátom

Obed je dôležitý denný rituál, ktorý by sme nemali podceňovať, najmä v pracovnom týždni, kedy ste zaneprázdnení a nestíhate. Poďme sa pozrieť na 5 rýchlych a chutných obedov, ktoré pripravíte bez toho, aby ste museli dlho stáť pri sporáku.

Expresné zeleninové kari

Ingrediencie:

  • 1 stredná cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 baklažán
  • 1 cuketa
  • 1 červená paprika
  • 1 lyžica karí pasty
  • 200 ml kokosového mlieka
  • 2 lyžice oleja
  • soľ, korenie
  • 200 g ryže

Postup:

  1. Cibuľu a cesnak nakrájajte nadrobno, zeleninu na väčšie kúsky.
  2. V hlbokom hrnci zohrejte olej, pridajte cibuľu a cesnak a na strednom plameni oboje osmažte dozlatista. Pozor, aby vám cesnak neprihorel.
  3. Pridajte nakrájanú zeleninu, osoľte a okoreňte. Restujte 5 minút.
  4. Vmiešajte karí pastu, zalejte kokosovým mliekom a povarte 10 až 15 minút.
  5. Medzitým uvarte ryžu podľa návodu.
  6. Kari podávajte s ryžou, posypte čerstvým koriandrom alebo petržlenovou vňaťou.

Ryža s tofu a arašidovým maslom

Ingrediencie:

  • 200 g tvrdého tofu
  • 2 lyžice oleja
  • 200 g ryže
  • 1 mrkva
  • 100 g červenej kapusty
  • 2 lyžice arašidového masla
  • 2 lyžice sójovej omáčky
  • 1 lyžica medu
  • 1 lyžica sezamu
  • 1 jarná cibuľka

Postup:

  1. Tofu nakrájajte na kocky. Mrkvu ošúpte a nakrájajte na tenké plátky, kapustu nasekajte nadrobno.
  2. V hlbokej panvici zohrejte 1 lyžicu oleja a osmažte tofu dozlatista zo všetkých strán. Potom vyberte a odložte bokom.
  3. Do panvice pridajte zvyšný olej a ryžu a za stáleho miešana ich pražte 2 až 3 minúty.
  4. Pridajte mrkvu a po minúte aj kapustu. Opražte ďalšie 2 minúty.
  5. Ryžu zalejte 400 ml vody a varte pod pokrievkou 15 minút do zmäknutia.
  6. Hotovú ryžu premiešajte s arašidovým maslom, sójovou omáčkou a medom.
  7. Vmiešajte opražené tofu.
  8. Posypte sezamom a nakrájanou jarnou cibuľkou. Ihneď podávajte.

Hustá zeleninová polievka s chrumkavými krutónmi

Ingrediencie:

  • 1 cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 mrkvy
  • 2 petržleny
  • 1/4 karfiolu
  • 2 stredné zemiaky
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 500 ml vody
  • 2 lyžice masla
  • 4 krajce chleba
  • 1 lyžica olivového oleja
  • 1 strúčik cesnaku
  • 1 lyžička sušeného oregana
  • soľ, korenie

Postup:

  1. Cibuľu a cesnak nakrájajte nadrobno, zeleninu so zemiakmi na menšie kúsky.
  2. V hrnci rozpustite maslo a keď sa rozohreje, pridajte cibuľu a cesnak, ktoré speňte dozlatista.
  3. Pridajte zeleninu, zemiaky, vývar a ešte vodu. Osoľte, okoreňte. Varte 20 minút.
  4. Medzitým nakrájajte chlieb na kocky, pokvapkajte olejom, pridajte prelisovaný cesnak a oregano. Pečte v rúre 10 minút pri 200 °C.
  5. Polievku rozmixujte dohladka a potom podávajte s chrumkavými krutónmi, ktoré môžete ochutiť cesnakom alebo sušenými bylinkami.

 

Dhal z lúpaného mungo s ryžou

Ingrediencie:

  • 200 g lúpaného mungo
  • 1 cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 čili paprička
  • 2 paradajky
  • 1 lyžička mletého koriandra
  • 1/2 lyžičky kurkumy
  • 1/2 lyžičky mletého zázvoru
  • 100 ml smotany na varenie
  • 1 lyžica oleja
  • 200 g ryže

Postup:

  1. Lúpané mungo prepláchnite a varte 20 minút v 500 ml osolenej vody.
  2. Cibuľu a cesnak nakrájajte nadrobno, paradajky a čili na menšie kúsky.
  3. V panvici zohrejte olej, pridajte cibuľu, cesnak a čili. Speňte 2 až 3 minúty.
  4. Pridajte paradajky, ďalej korenie a zalejte smotanou. Nechajte prevrieť.
  5. Hotové mungo zmiešajte s paradajkovou zmesou.
  6. Podávajte s dusenou ryžou.

 

Špagety s rýchlou paradajkovou omáčkou

Ingrediencie:

  • 200 g špagiet
  • 1 cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 čili paprička
  • 1 plechovka sekaných paradajok
  • 1 lyžička cukru
  • 1 hrnček čerstvej bazalky
  • olivový olej
  • parmezán
  • soľ, čierne korenie

Postup:

  1. Špagety uvarte v osolenej vode podľa návodu a cibuľu s cesnakom nakrájajte na malé kúsky.
  2. Čili nakrájajte na tenké kolieska.
  3. V hlbokom hrnci zohrejte 2 lyžice oleja, následne pridajte cesnak a čili. Osmažte 1 až 2 minúty.
  4. Pridajte sekané paradajky, cukor, osoľte, okoreňte a povarte 10 minút.
  5. Do omáčky vmiešajte nasekanú bazalku a potom ňou prelejte špagety.
  6. Pokvapkajte olivovým olejom, posypte parmezánom a môžete podávať.

Prajeme dobrú chuť a nenechajte si ujsť aj naše ďalšie recepty!

Kategória: Kuchyňa, Recepty
Predchádzajúci článok
Kedy rezať orech: Ako sa starať o mladé i staršie stromy?
Nasledujúci článok
Kedy začínajú prvé príznaky tehotenstva? Na čo sa pripraviť