Obed je dôležitý denný rituál, ktorý by sme nemali podceňovať, najmä v pracovnom týždni, kedy ste zaneprázdnení a nestíhate. Poďme sa pozrieť na 5 rýchlych a chutných obedov, ktoré pripravíte bez toho, aby ste museli dlho stáť pri sporáku.
Expresné zeleninové kari
Ingrediencie:
- 1 stredná cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 baklažán
- 1 cuketa
- 1 červená paprika
- 1 lyžica karí pasty
- 200 ml kokosového mlieka
- 2 lyžice oleja
- soľ, korenie
- 200 g ryže
Postup:
- Cibuľu a cesnak nakrájajte nadrobno, zeleninu na väčšie kúsky.
- V hlbokom hrnci zohrejte olej, pridajte cibuľu a cesnak a na strednom plameni oboje osmažte dozlatista. Pozor, aby vám cesnak neprihorel.
- Pridajte nakrájanú zeleninu, osoľte a okoreňte. Restujte 5 minút.
- Vmiešajte karí pastu, zalejte kokosovým mliekom a povarte 10 až 15 minút.
- Medzitým uvarte ryžu podľa návodu.
- Kari podávajte s ryžou, posypte čerstvým koriandrom alebo petržlenovou vňaťou.
Ryža s tofu a arašidovým maslom
Ingrediencie:
- 200 g tvrdého tofu
- 2 lyžice oleja
- 200 g ryže
- 1 mrkva
- 100 g červenej kapusty
- 2 lyžice arašidového masla
- 2 lyžice sójovej omáčky
- 1 lyžica medu
- 1 lyžica sezamu
- 1 jarná cibuľka
Postup:
- Tofu nakrájajte na kocky. Mrkvu ošúpte a nakrájajte na tenké plátky, kapustu nasekajte nadrobno.
- V hlbokej panvici zohrejte 1 lyžicu oleja a osmažte tofu dozlatista zo všetkých strán. Potom vyberte a odložte bokom.
- Do panvice pridajte zvyšný olej a ryžu a za stáleho miešana ich pražte 2 až 3 minúty.
- Pridajte mrkvu a po minúte aj kapustu. Opražte ďalšie 2 minúty.
- Ryžu zalejte 400 ml vody a varte pod pokrievkou 15 minút do zmäknutia.
- Hotovú ryžu premiešajte s arašidovým maslom, sójovou omáčkou a medom.
- Vmiešajte opražené tofu.
- Posypte sezamom a nakrájanou jarnou cibuľkou. Ihneď podávajte.
Hustá zeleninová polievka s chrumkavými krutónmi
Ingrediencie:
- 1 cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 mrkvy
- 2 petržleny
- 1/4 karfiolu
- 2 stredné zemiaky
- 1 l zeleninového vývaru
- 500 ml vody
- 2 lyžice masla
- 4 krajce chleba
- 1 lyžica olivového oleja
- 1 strúčik cesnaku
- 1 lyžička sušeného oregana
- soľ, korenie
Postup:
- Cibuľu a cesnak nakrájajte nadrobno, zeleninu so zemiakmi na menšie kúsky.
- V hrnci rozpustite maslo a keď sa rozohreje, pridajte cibuľu a cesnak, ktoré speňte dozlatista.
- Pridajte zeleninu, zemiaky, vývar a ešte vodu. Osoľte, okoreňte. Varte 20 minút.
- Medzitým nakrájajte chlieb na kocky, pokvapkajte olejom, pridajte prelisovaný cesnak a oregano. Pečte v rúre 10 minút pri 200 °C.
- Polievku rozmixujte dohladka a potom podávajte s chrumkavými krutónmi, ktoré môžete ochutiť cesnakom alebo sušenými bylinkami.
Dhal z lúpaného mungo s ryžou
Ingrediencie:
- 200 g lúpaného mungo
- 1 cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 čili paprička
- 2 paradajky
- 1 lyžička mletého koriandra
- 1/2 lyžičky kurkumy
- 1/2 lyžičky mletého zázvoru
- 100 ml smotany na varenie
- 1 lyžica oleja
- 200 g ryže
Postup:
- Lúpané mungo prepláchnite a varte 20 minút v 500 ml osolenej vody.
- Cibuľu a cesnak nakrájajte nadrobno, paradajky a čili na menšie kúsky.
- V panvici zohrejte olej, pridajte cibuľu, cesnak a čili. Speňte 2 až 3 minúty.
- Pridajte paradajky, ďalej korenie a zalejte smotanou. Nechajte prevrieť.
- Hotové mungo zmiešajte s paradajkovou zmesou.
- Podávajte s dusenou ryžou.
Špagety s rýchlou paradajkovou omáčkou
Ingrediencie:
- 200 g špagiet
- 1 cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 čili paprička
- 1 plechovka sekaných paradajok
- 1 lyžička cukru
- 1 hrnček čerstvej bazalky
- olivový olej
- parmezán
- soľ, čierne korenie
Postup:
- Špagety uvarte v osolenej vode podľa návodu a cibuľu s cesnakom nakrájajte na malé kúsky.
- Čili nakrájajte na tenké kolieska.
- V hlbokom hrnci zohrejte 2 lyžice oleja, následne pridajte cesnak a čili. Osmažte 1 až 2 minúty.
- Pridajte sekané paradajky, cukor, osoľte, okoreňte a povarte 10 minút.
- Do omáčky vmiešajte nasekanú bazalku a potom ňou prelejte špagety.
- Pokvapkajte olivovým olejom, posypte parmezánom a môžete podávať.
Prajeme dobrú chuť a nenechajte si ujsť aj naše ďalšie recepty!