Spomínate si na tie sladké chvíle, keď ste ako deti navštívili starých rodičov a vôňa čerstvého jahodového džemu sa šírila celým domom? Tento nostalgický recept vás prenesie späť do tých bezstarostných dní. Naučte sa pripraviť lahodný jahodový džem presne ako od babičky, len z 3 jednoduchých surovín. Žiadne umelé prísady ani zložité postupy.
Nič sa nevyrovná chuti a vôni domáceho džemu z čerstvého letného ovocia. Tento recept má hneď niekoľko výhod:
- Obsahuje len 3 suroviny – jahody, cukor a citrón. Žiadne konzervačné látky či umelé farbivá.
- Príprava je jednoduchá a zvládne ju naozaj každý. Nepotrebujete žiadne špeciálne zručnosti ani vybavenie.
- Množstvo džemu si viete prispôsobiť podľa svojich potrieb. Či potrebujete len jednu malú fľaštičku alebo rovno 10 pohárov ako darček, recept ľahko upravíte.
- Sladkosť a hustotu džemu máte pod kontrolou. Ak preferujete redší a menej sladký, jednoducho pridáte menej cukru a budete variť kratšie.
- Jahody nemusíte lúpať ani mixovať – stačí ich nakrájať a rozvariť, aby sa krásne rozpadli a pustili šťavu.
Ingrediencie
- 2 kg čerstvých jahôd
- 1 kg kryštálového cukru
- šťavu z 1 citróna
Postup prípravy
- Jahody umyte a odstráňte stopky. Väčšie kusy prekrojte na polovice či štvrťky.
- Nasypte ich do väčšieho hrnca spolu s cukrom a citrónovou šťavou. Premiešajte a nechajte postáť asi 20 minút, kým jahody nepustia šťavu.
- Zmes pomaly priveďte k varu za stáleho miešania. Varte na miernom ohni asi 20 až 30 minút, kým zmes nezhustne. Občas premiešajte, aby sa neprichytila ku dnu.
- Skontrolujte hustotu ponorením lyžice do vriacej zmesi. Ak džem z nej pomaly steká a na lyžici zostane povlak, je hotový. Ak je ešte riedky, varte ešte pár minút a znova skontrolujte.
- Horúci džem nalejte do čistých pohárov a dobre uzavrite. Prevráťte hore dnom, prikryte utierkou a nechajte vychladnúť pri izbovej teplote.
- Skladujte v chladničke, kde vydrží minimálne 2 až 3 týždne. Ak chcete džem skladovať dlhšie, sterilizujte poháre vo vriacej vode 10 minút a nechajte úplne vychladnúť pred otvorením.
Tipy a triky pre dokonalý džem
- Vyberte si pekné zrelé a sladké jahody. Tie sú základom chutného džemu. Prezreté a mäkšie kúsky sú na džem ideálne, lebo sa ľahko rozvaria.
- Ak chcete redší džem, skráťte varenie. Na hustejšiu konzistenciu nechajte zmes variť o pár minút dlhšie.
- Na intenzívnejšiu citrónovú chuť pridajte do džemu aj trochu citrónovej kôry. Dbajte ale na to, aby bola dobre umytá.
- Džem po vychladnutí skontrolujte – ak sa na povrchu vytvorila tenká škrupinka, je správne zahustený. Ak je ešte riedky, môžete ho krátko prevariť.
- Ozdobne zaviažte poháre s džemom stužkou a darujte rodine či priateľom. Ručne písaný štítok s dátumom výroby je šik dekorácia!
Variácie receptu:
- Skúste kombinovať jahody s inými sezónnymi bobuľami ako maliny, černice, čučoriedky.
- Nahraďte časť jahôd rebarborou pre sviežu chuť a netradičnú farbu.
- Pre sviatočnejšiu verziu nahraďte cukor trstinovým alebo hnedým a pridajte trochu badyánu, celej škorice či hrebíčka.
Často kladené otázky
Dá sa tento recept pripraviť aj z mrazených jahôd?
Áno, môžete použiť aj mrazené jahody. Nechajte ich najskôr úplne rozmraziť v miske. Uvoľnenú šťavu nevylievajte, pridajte ju do zmesi. Potom pokračujte podľa receptu ako s čerstvými jahodami.
Koľko džemu tento recept asi vyrobí?
Záleží od veľkosti vašich pohárov, ale z uvedeného množstva surovín zvyčajne vyjde 5 až 6 pohárov po 200 ml. Pre väčšiu či menšiu dávku ingrediencie jednoducho prispôsobte.
Ako dlho vydrží otvorený pohár džemu?
Otvorený džem skladujte v chladničke a spotrebujte do 1-2 týždňov. Vždy používajte čistú lyžičku na naberanie, aby ste do džemu nezaniesli nežiadúce baktérie.
Je nutné džem sterilizovať?
Ak plánujete džem rýchlo spotrebovať a skladovať ho len v chladničke, sterilizácia nie je nutná. Pre dlhšiu trvanlivosť pri izbovej teplote je ale odporúčaná. Poháre vložte aj s vrchnákmi na 10 minút do vriacej vody, vyberte, nechajte vychladnúť a až potom nalejte džem.
Čo ak mi džem nezhustol?
Ak máte džem príliš riedky, môžete zmes ešte pár minút povariť. Dbajte ale na to, aby ste ju neprevarili – džem by potom stratil svoju sviežu jahodovú chuť. V krajnom prípade môžete pridať aj trochu pektínu alebo želírovacieho cukru pre lepšie tuhnutie.
Tento recept je skutočná klasika, ktorá nikdy nevyjde z módy. Vždy, keď otvoríte pohár, zacítite tú neodolateľnú arómu leta a vyčarí sa vám úsmev na tvári. Prečo si teda nenavariť pár pohárov do zásoby a nespomínať si na babičkine sladké maškrty po celý rok? Nech vám tento jahodový džem prinesie veľa radosti a spokojnosti!