Vrátiť sa do srdca » Všetky kategórie » Recepty » Recept na sladučký jahodový džem ako od babičky. Len 3 ingrediencie

Recept na sladučký jahodový džem ako od babičky. Len 3 ingrediencie

Doba čítania: 3 minút/y
jahodový džem s čerstvými jahodami

Spomínate si na tie sladké chvíle, keď ste ako deti navštívili starých rodičov a vôňa čerstvého jahodového džemu sa šírila celým domom? Tento nostalgický recept vás prenesie späť do tých bezstarostných dní. Naučte sa pripraviť lahodný jahodový džem presne ako od babičky, len z 3 jednoduchých surovín. Žiadne umelé prísady ani zložité postupy.

Nič sa nevyrovná chuti a vôni domáceho džemu z čerstvého letného ovocia. Tento recept má hneď niekoľko výhod:

  • Obsahuje len 3 suroviny – jahody, cukor a citrón. Žiadne konzervačné látky či umelé farbivá.
  • Príprava je jednoduchá a zvládne ju naozaj každý. Nepotrebujete žiadne špeciálne zručnosti ani vybavenie.
  • Množstvo džemu si viete prispôsobiť podľa svojich potrieb. Či potrebujete len jednu malú fľaštičku alebo rovno 10 pohárov ako darček, recept ľahko upravíte.
  • Sladkosť a hustotu džemu máte pod kontrolou. Ak preferujete redší a menej sladký, jednoducho pridáte menej cukru a budete variť kratšie.
  • Jahody nemusíte lúpať ani mixovať – stačí ich nakrájať a rozvariť, aby sa krásne rozpadli a pustili šťavu.

Ingrediencie

  • 2 kg čerstvých jahôd
  • 1 kg kryštálového cukru
  • šťavu z 1 citróna

Postup prípravy

  1. Jahody umyte a odstráňte stopky. Väčšie kusy prekrojte na polovice či štvrťky.
  2. Nasypte ich do väčšieho hrnca spolu s cukrom a citrónovou šťavou. Premiešajte a nechajte postáť asi 20 minút, kým jahody nepustia šťavu.
  3. Zmes pomaly priveďte k varu za stáleho miešania. Varte na miernom ohni asi 20 až 30 minút, kým zmes nezhustne. Občas premiešajte, aby sa neprichytila ku dnu.
  4. Skontrolujte hustotu ponorením lyžice do vriacej zmesi. Ak džem z nej pomaly steká a na lyžici zostane povlak, je hotový. Ak je ešte riedky, varte ešte pár minút a znova skontrolujte.
  5. Horúci džem nalejte do čistých pohárov a dobre uzavrite. Prevráťte hore dnom, prikryte utierkou a nechajte vychladnúť pri izbovej teplote.
  6. Skladujte v chladničke, kde vydrží minimálne 2 až 3 týždne. Ak chcete džem skladovať dlhšie, sterilizujte poháre vo vriacej vode 10 minút a nechajte úplne vychladnúť pred otvorením.

Tipy a triky pre dokonalý džem

  • Vyberte si pekné zrelé a sladké jahody. Tie sú základom chutného džemu. Prezreté a mäkšie kúsky sú na džem ideálne, lebo sa ľahko rozvaria.
  • Ak chcete redší džem, skráťte varenie. Na hustejšiu konzistenciu nechajte zmes variť o pár minút dlhšie.
  • Na intenzívnejšiu citrónovú chuť pridajte do džemu aj trochu citrónovej kôry. Dbajte ale na to, aby bola dobre umytá.
  • Džem po vychladnutí skontrolujte – ak sa na povrchu vytvorila tenká škrupinka, je správne zahustený. Ak je ešte riedky, môžete ho krátko prevariť.
  • Ozdobne zaviažte poháre s džemom stužkou a darujte rodine či priateľom. Ručne písaný štítok s dátumom výroby je šik dekorácia!

Variácie receptu:

  • Skúste kombinovať jahody s inými sezónnymi bobuľami ako maliny, černice, čučoriedky.
  • Nahraďte časť jahôd rebarborou pre sviežu chuť a netradičnú farbu.
  • Pre sviatočnejšiu verziu nahraďte cukor trstinovým alebo hnedým a pridajte trochu badyánu, celej škorice či hrebíčka.

Často kladené otázky

Dá sa tento recept pripraviť aj z mrazených jahôd?
Áno, môžete použiť aj mrazené jahody. Nechajte ich najskôr úplne rozmraziť v miske. Uvoľnenú šťavu nevylievajte, pridajte ju do zmesi. Potom pokračujte podľa receptu ako s čerstvými jahodami.

Koľko džemu tento recept asi vyrobí?
Záleží od veľkosti vašich pohárov, ale z uvedeného množstva surovín zvyčajne vyjde 5 až 6 pohárov po 200 ml. Pre väčšiu či menšiu dávku ingrediencie jednoducho prispôsobte.

Ako dlho vydrží otvorený pohár džemu?
Otvorený džem skladujte v chladničke a spotrebujte do 1-2 týždňov. Vždy používajte čistú lyžičku na naberanie, aby ste do džemu nezaniesli nežiadúce baktérie.

Je nutné džem sterilizovať?
Ak plánujete džem rýchlo spotrebovať a skladovať ho len v chladničke, sterilizácia nie je nutná. Pre dlhšiu trvanlivosť pri izbovej teplote je ale odporúčaná. Poháre vložte aj s vrchnákmi na 10 minút do vriacej vody, vyberte, nechajte vychladnúť a až potom nalejte džem.

Čo ak mi džem nezhustol?
Ak máte džem príliš riedky, môžete zmes ešte pár minút povariť. Dbajte ale na to, aby ste ju neprevarili – džem by potom stratil svoju sviežu jahodovú chuť. V krajnom prípade môžete pridať aj trochu pektínu alebo želírovacieho cukru pre lepšie tuhnutie.

Tento recept je skutočná klasika, ktorá nikdy nevyjde z módy. Vždy, keď otvoríte pohár, zacítite tú neodolateľnú arómu leta a vyčarí sa vám úsmev na tvári. Prečo si teda nenavariť pár pohárov do zásoby a nespomínať si na babičkine sladké maškrty po celý rok? Nech vám tento jahodový džem prinesie veľa radosti a spokojnosti!

Kategória: Novinky, Recepty
Predchádzajúci článok
Recept na poctivý bazový sirup: bez éčiek, chémie a iných zbytočností
Nasledujúci článok
Prečo by vám malo záležať na výbere perlátora?