Vrátiť sa do srdca » Všetky kategórie » Recepty » Lahodný nakladaný hermelín: každý bude od vás pýtať tento recept!

Lahodný nakladaný hermelín: každý bude od vás pýtať tento recept!

Doba čítania: 3 minút/y

Túžite po dokonalom nakladanom hermelíne, ktorý sa rozplýva na jazyku a chutí presne ako z tradičnej českej hospody? V tomto článku vám prezradíme overený recept a tipy, vďaka ktorým si pripravíte nakladaný hermelín jednoducho a rýchlo doma.

Ingrediencie na 4 porcie nakladaného hermelína

Na prípravu budete potrebovať:

  • 4 hermelíny à 125 g (každý po 125 gramov)
  • 2 stredné cibule
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 400-500 ml slnečnicového alebo repkového oleja
  • 1 lyžičku celého čierneho korenia
  • 1 lyžičku celého nového korenia
  • 4 bobkové listy
  • 1 lyžičku sladkej papriky
  • štipku štipľavej papriky (podľa chuti)
  • soľ na osolenie syrov
  • 1-2 vetvičky čerstvého tymianu alebo rozmarínu

Aký olej zvoliť?

Najlepšie sa osvedčil klasický slnečnicový olej, ktorý má neutrálnu chuť a nechá vyniknúť všetkým koreninam. Repkový olej je tiež výbornou voľbou. Neodporúčame olivový olej – jeho výrazná chuť by prebila jemnú chuť hermelína a v chladničke by stuhol.

Postup prípravy krok za krokom

1. Príprava hermelínov

Hermelíny najprv nechajte aspoň hodinu pri izbovej teplote, aby zmäkli. Rozhodnite sa, či ich nakrájate na kolieska hrubé 1-1,5 cm alebo ich necháte vcelku. Nakrájané kolieska sa rýchlejšie marinujú a lepšie naberajú chuť, celé koláče sú však pevnejšie a menej sa roztekajú.

2. Solenie syrov

Dôležitý krok, ktorý mnohí vynechávajú! Keďže sa soľ v oleji nerozpúšťa, každý hermelín alebo koliesko jemne osoľte z oboch strán ešte predtým, než ich budete vrstviť do pohára. Toto zaručí rovnomernú chuť.

3. Príprava marinády

Cibuľu nakrájajte na tenké polmesiačiky, cesnak na plátky. V miske zmiešajte olej s korením – čierne korenie jemne roztlačte v dlani, pridajte nové korenie, bobkové listy a papriku. Pri bylinkách buďte striedmi – stačí 1-2 vetvičky, aby neprebili jemnú chuť syra.

4. Vrstvenie do pohára

Do čistého 0,7-1 litrového zaváracieho pohára striedavo ukladajte kolieska hermelína, cibuľu a cesnak. Každú vrstvu jemne posypte korením. Všetko musí byť úplne ponorené v oleji – práve preto potrebujete 400-500 ml.

5. Macerácia a dozrievanie

Pohár tesne uzavrite a uložte do chladničky na minimálne 3 dni. Ideálna doba macerácie je 5-7 dní, kedy sa všetky chute krásne prepoja. Kvôli surovému cesnaku skladujte výhradne v chladničke a spotrebujte do 7-10 dní. Tri týždne sú už hraničná doba aj pri perfektnej hygiene.

Tipy pre dokonalý nakladaný hermelín

Kontrola pomerov na 1 hermelín:

  • Olej: 100-125 ml
  • Cibuľa: polovica strednej
  • Cesnak: 1 strúčik
  • Korenie: štipka každého druhu
  • Bobkový list: 1 kus

Chcete pikantnejšiu verziu? Pridajte ½ lyžičky sušeného chilli na celú dávku alebo pár krúžkov čerstvej feferónky.

Preferujete jemnejšiu chuť? Vynechajte papriku a použite iba čierne korenie s bobkovým listom.

Experimentujte s prísadami – skúste pridať sušené paradajky, olivy či grilovanú papriku pre zaujímavejšiu chuť.

Ako servírovať nakladaný hermelín

Nakladaný hermelín je ideálny ako predjedlo či súčasť studenej misy. Podávajte ho s čerstvým chlebom, chrumkavou bagetou alebo slanými krekrami. Výborne sa hodí k pivu či bielemu vínu. Pri grilovačkách položte koliesko na rozpálený gril – získate fantastickú chuťovú bombu s jemne karamelizovanými okrajmi!

FAQs – Často kladené otázky

Prečo sa soľ pridáva priamo na syr a nie do oleja?

Soľ sa v oleji nerozpúšťa, preto by syr zostal neslaný. Priamym osolením pred vrstvením zaručíte rovnomernú chuť.

Môžem použiť iný druh syra?

Áno! Camembert funguje rovnako dobre, je však krémovejší. Vyskúšať môžete aj údený syr či oštiepok pre tradičnejšiu slovenskú verziu.

Ako dlho naozaj vydrží nakladaný hermelín?

Pri dodržaní hygieny a neustálom chladení vydrží 7-10 dní. Teoreticky až 3 týždne, ale kvôli surovému cesnaku radšej spotrebujte skôr.

Čo s použitým olejom po zjedení hermelína?

Nevyhadzujte ho! Je plný chutí – použite ho na dressingy, marinády, restovanie zeleniny alebo ako základ do šalátov.

Prečítajte si aj:

Zaváraná cvikla 3x inak: Najlepšie overené recepty na zimu

80-ročná babička radí, ako zavárať slivky + bonusové slivkové recepty

Čo na obed cez týždeň, keď nemáte čas? 5 tipov na rýchle jedlá

Kategória: Recepty
Predchádzajúci článok
CR2032 – univerzálna batéria, bez ktorej sa nezaobídete
Nasledujúci článok
Nenechávajte to na jar: Dôkladná údržba náradia patrí na jeseň