Toto letné dusno si pýta poriadne ovocné osvieženie. Tentokrát to nebude limonáda, ale obľúbený malinový cheesecake. Tento je nepečený, takže nebudete musieť dlho čakať, kým vychladne. Tak, šup do špajze a chladničky a poďme na to!
Ingrediencie
Základ cheesecaku:
- 150 g rozdrobených sušienok (napr. maslové)
- 60 g rozpusteného masla
Malinový krém:
- 5 g agarového prášku (alebo želírovacieho prášku)
- 2 PL citrónovej šťavy
- 16 g kukuričného škrobu
- 50 g kryštálového cukru
- 290 g čerstvých malín
Smotanový krém:
- 450 g mäkkého tvarohu
- 90 g preosiateho práškového cukru
- 1 ČL vanilkového extraktu
- 160 ml schladených smotanových rastlinných smotán (min. 30% tuku)
Na dozdobenie:
- Čerstvé maliny
- Preosiaty práškový cukor
Postup
- Základom cheesecaku budú rozdrobené sušienky zmiešané s rozpusteným maslom. Zmes natlačíme na dno formy s priemerom 18 cm a odložíme do mrazničky.
- Medzitým si pripravíme malinový krém. V miske zmiešame agarový prášok s citrónovou šťavou a necháme 5 minút postáť. V hrnci zmiešame maliny s cukrom a škrobom a varíme do zhustnutia. Pridáme nabobtnaný agar a krém zhomogenizujeme. Prepasírujeme cez sitko a necháme vychladnúť.
- Tvaroh vyšľaháme s cukrom a vanilkou do nadýchanej hmoty. Postupne zašľaháme vychladnutý malinový krém. V samostatnej miske vyšľaháme smotany a jemne ich vmiešame do tvarohovej zmesi.
- Krém navrstvíme na sušienkový základ a uhladíme. Necháme stuhnúť v chladničke aspoň 8 hodín, ideálne cez noc.
- Cheesecake dozdobíme čerstvými malinami a posypeme práškovým cukrom. Krájame ostrou čistou čepeľou namočenou v horúcej vode pre dokonalý rez.
Ak potrebujete, pozrite si VIDEO recept:
Tipy pre dokonalý cheesecake:
- Tvaroh a smotana by mali mať izbovú teplotu, inak sa budú zle spájať.
- Ak je vám malinový krém príliš riedky, zahustite ho troškou rozpusteného agaru alebo želatíny.
- Aby sa vám cheesecake dobre krájal, ponorte nôž do horúcej vody a utrite do sucha medzi každým rezom.
- Keď presúvate cheesecake z formy na podnos, použite dve ploché špachtle aby sa nerozpadol.
- Ak je cheesecake pre vás príliš vysoký, rozdeľte krém do dvoch menších foriem.
Malinový cheesecake chutí skvele samotný, ale môžete ho podávať aj s kopčekom vanilkovej zmrzliny či šálkou osviežujúcej limonády.
Vyskúšajte aj: Úžasné banánové muffiny: Zvládnu ich aj nešikovníci
Niekoľko ďalších tipov:
- Namiesto malín môžete použiť aj iné bobuľovité ovocie – čučoriedky, černice, jahody. Fantázii sa medze nekladú.
- Ak potrebujete cheesecake pripraviť rýchlejšie, nechajte ho po naliatí krému do formy stuhnúť 1 hodinu v mrazničke.
Najčastejšie otázky
Dá sa malinový krém pripraviť vopred?
Áno, malinový krém môžete pripraviť aj niekoľko dní vopred. Skladujte ho prekrytý v chladničke a pred použitím nechajte zohriať na izbovú teplotu, aby sa ľahšie vmiešal do tvarohu.
Môžem použiť aj mrazené maliny?
V prípade nedostatku čerstvých malín použite pokojne aj mrazené. Nechajte ich však najskôr úplne rozmraziť a dobre odkvapkať, aby ste do krému nepridali veľa tekutej zložky naviac.
Čo ak nemám formu s odnímateľným dnom?
Ak nemáte formu s odnímateľným dnom, vystlajte dno a boky formy potravinárskou fóliou tak, aby jej dostatočne veľký kus prečnieval cez okraj formy. Hotový cheesecake potom jednoducho vyberiete z formy vytiahnutím za fóliu.
Ako dlho vydrží cheesecake v chladničke?
Správne zabalený vydrží v chladničke 4 až 5 dní. Ak chcete skladovať dlhšie, zmrazte ho nakrájaný na porcie. V mrazničke vydrží až 2 mesiace.
Môžem namiesto tvarohu použiť mascarpone?
Mascarpone má vyšší obsah tuku a jemnejšiu chuť než tvaroh. Ak ho chcete použiť, uberte trochu z množstva smotany, aby cheesecake nestratil pevnosť. Chuťovo bude výsledok o niečo menej kyslý.