Vrátiť sa do srdca » Všetky kategórie » Recepty » 80-ročná babička radí, ako zavárať slivky + bonusové slivkové recepty

80-ročná babička radí, ako zavárať slivky + bonusové slivkové recepty

Doba čítania: 3 minút/y
slivky na krájacej doske

Máte plnú záhradu sliviek a neviete, čo s nimi? Alebo ste na trhu objavili krásne zrelé slivky za výhodnú cenu? Zaváranie sliviek je skvelý spôsob, ako si uchovať chuť leta na celú zimu. V tomto článku vám ukážeme overený recept na slivkový kompót od našej 80-ročnej babičky. Okrem toho aj ďalšie lahodné recepty.

Ako vybrať správne slivky na zaváranie

Nie každá slivka je ideálna na zaváranie. Najlepšie sú pevné, zrelé plody bez známok hniloby či poškodenia. Vyberajte slivky, ktoré sú:

  • Pevné na dotyk, nie príliš mäkké
  • Rovnomerne vyfarbené bez zelených miest
  • Bez poškodenia – žiadne diery po červíkoch či hnedé škvrny
  • S ľahko odnímateľnou kôstkou (ideálne sú odrody ako Stanley, Čačanská lepotica či domáce durancie)

Tip: Ak máte možnosť, zbierajte slivky ráno, keď sú ešte chladné od rosy. Vydržia dlhšie čerstvé a lepšie sa s nimi pracuje.

Základný postup: Slivkový kompót krok za krokom

Čo budete potrebovať:

  • 2 kg sliviek
  • 1 liter vody
  • 300-500 g cukru (podľa sladkosti sliviek)
  • Zaváracie poháre s viečkami
  • Veľký hrniec na sterilizáciu

Postup prípravy:

  1. Príprava pohárov: Umyte poháre horúcou vodou s čistiacim prostriedkom, opláchnite a nechajte odkvapkať. Viečka prelejte vriacou vodou.
  2. Príprava sliviek: Slivky dôkladne umyte, odstráňte stopky a prekrojte na polovice. Kôstky vyhoďte (alebo si ich odložte na pestovanie).
  3. Predvarenie sliviek (hot pack): Rozkrojené slivky ponorte na 15-30 sekúnd do vriacej vody, potom ich nechajte 20-30 minút odstáť. Tento krok pomôže uvoľniť šťavu a slivky sa lepšie zmestia do pohárov.
  4. Plnenie pohárov: Do každého pohára naukladajte predvarené slivky reznou stranou nadol, naplňte asi do ¾ výšky pohára. Nechajte 6 mm voľný priestor od okraja.
  5. Príprava nálevu: V hrnci zmiešajte vodu s cukrom a priveďte do varu. Cukor sa musí úplne rozpustiť.
  6. Zalievanie: Horúci nálev nalejte do pohárov so slivkami, opäť nechajte 6 mm priestor od okraja.
  7. Sterilizácia vo vodnom kúpeli: Poháre uzavrite viečkami a vložte do veľkého hrnca s horúcou vodou. Voda by mala siahať do ¾ výšky pohárov. Sterilizujte vo vriacej vode (100°C):
    • 15 minút pre 0,5 l poháre
    • 20 minút pre 1 l poháre
  8. Dokončenie: Poháre opatrne vyberte, utiahnite viečka a nechajte vychladnúť. Skontrolujte tesnosť – viečko by malo byť mierne prehnuté dovnútra.

Slivkové čatní – pikantná pochúťka na zimu

Ak hľadáte niečo výnimočné a netradičné, slivkové čatní je presne to, čo potrebujete. Hodí sa k syrom aj ako súčasť studenej misy.

Ingrediencie:

  • 1 kg sliviek (odkôstkovaných)
  • 2 cibule
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 200 ml jablčného octu
  • 150 g hnedého cukru
  • 1 ČL mletého zázvoru
  • ½ ČL škorice
  • Štipka kajenského korenia
  • Soľ podľa chuti

Postup:

  1. Slivky nakrájajte na menšie kúsky, cibuľu na kocky.
  2. V hrnci s hrubým dnom rozohrejte trochu oleja, opražte cibuľu do sklovita.
  3. Pridajte cesnak, koreniny a chvíľu restujte.
  4. Vsypte slivky, cukor, ocot a soľ.
  5. Varte na miernom ohni 30-60 minút, občas premiešajte.
  6. Čatní je hotové, keď zhustne a slivky sa rozpadnú.
  7. Horúce plňte do sterilných pohárov.
  8. Dôležité: Uzavreté poháre vložte do vriacej vody a sterilizujte ďalších 10-15 minút pre bezpečnú konzerváciu kyslých pokrmov.

Domáci slivkový džem – klasika, ktorá nikdy nesklame

Slivkový džem patrí medzi najobľúbenejšie zaváraniny. Jeho príprava je jednoduchá a výsledok vždy fantastický.

Potrebujete:

  • 2 kg zrelých sliviek
  • 1,5 kg kryštálového cukru (alebo menej, ak používate pektín)
  • Šťava z 1 citróna
  • Prípadne pektín (10 g na 1 kg ovocia)

Ako na to:

  1. Slivky umyte, odkôstkujte a nakrájajte na štvrťky.
  2. Zmiešajte s cukrom a nechajte 24 hodín odležať v chlade – slivky pustia šťavu.
  3. Zmes preložte do veľkého hrnca, pridajte citrónovú šťavu.
  4. S pektínom: Priveďte do varu, pridajte pektín a varte len do jeho rozpustenia (2-3 minúty). Bez pektínu: Varte na silnom ohni 20-30 minút.
  5. Pravidelne miešajte a zbierajte penu.
  6. Test: Kvapnite džem na studený tanier – ak stuhne a nerozteká sa, je hotový.
  7. Horúci džem plňte do sterilných pohárov, uzavrite.
  8. Pre dlhšiu trvanlivosť: Poháre vložte do vriacej vody na 10-15 minút podľa veľkosti.

Tipy a triky od skúsených gazdiniek

  • Sterilizácia v rúre: Naplnené poháre dajte do studenej rúry, zahrejte na 82 °C a po dosiahnutí teploty vypnite. Nechajte vychladnúť priamo v rúre.
  • Pre diabetikov použite umelé sladidlo vhodné na tepelnú úpravu namiesto cukru.
  • Chcete originálnu chuť? Do kompótu pridajte škoricu, klinčeky alebo badián.

Časté otázky (FAQ)

Ako dlho vydržia zavarené slivky?

Pri správnom uskladnení v tmavej, chladnej pivnici vydržia zavarené slivky minimálne 2 roky. Otvorený pohár spotrebujte do týždňa a skladujte v chladničke.

Môžem zavárať aj prezreté slivky?

Prezreté slivky sa hodia skôr na džem alebo čatní, kde sa aj tak rozvaria. Na kompót nie sú ideálne, pretože sa rozpadnú a nálev bude zakalený.

Prečo mi poháre „vystrelili“ počas sterilizácie?

Najčastejšie príčiny sú príliš vysoká teplota, prudká zmena teploty alebo preplnené poháre. Vždy nechávajte aspoň 6 mm voľný priestor a používajte predvarené ovocie.

Dá sa zavárať aj bez cukru?

Áno, slivky obsahujú dostatok prirodzených cukrov. Môžete ich zavárať len vo vlastnej šťave alebo s minimom pridaného cukru. Takéto kompóty však majú kratšiu trvanlivosť.

Ako poznám, že sa zaváranie podarilo?

Po vychladnutí by malo byť viečko mierne prehnuté dovnútra a pri poklepaní vydávať kovový zvuk. Ak je viečko pružné, sterilizácia sa nepodarila a obsah treba čo najskôr spotrebovať.

Zaváranie sliviek nie je žiadna veda – stačí dodržať základné pravidlá a môžete si pochutnávať na domácich dobrotách celú zimu. Tak šup do kuchyne!

Nezabudnite si pozrieť aj naše ďalšie recepty.

Kategória: Novinky, Recepty
Predchádzajúci článok
Ako prať tenisky v práčke? Tu je postup pre rôzne typy obuvi
Nasledujúci článok
Svieža letná cuketová polievka: využite úrodu z vlastnej záhradky