Zemiaky sú základnou surovinou v našich kuchyniach a sú skvelé na prípravu množstva jedál. Jeme ich tak často, že sa neoplatí kupovať po jednom vrecku každú chvíľu. Preto ak máte veľkú zásobu, mali by ste vedieť, ako skladovať zemiaky. Nech žiadna gruľa nevýjde navnivoč!
1. Zvoľte tmavé, chladné a vetrané miesto
Základom úspechu je voľba vhodného miesta na uskladnenie. Ideálne podmienky pre zemiaky sú:
- teplota 4 – 10 °C (optimálne 5 – 6 °C)
- vlhkosť vzduchu okolo 85 – 90 %
- dostatok vetrania
- tma (žiadne priame slnečné svetlo)
Pozor! Pôsobenie slnečného žiarenia spôsobuje, že sa v zemiakoch začne tvoriť toxická látka solanín. Zemiaky so zelenou šupkou radšej nekonzumujte!
Ak máte pivnicu alebo komoru, kde dokážete tieto podmienky zabezpečiť, máte vyhraté. V minulosti, keď ešte neboli chladničky, boli pivnice hlavným miestom na uskladnenie potravín. Ak pivnicu nemáte, vhodnou alternatívou je spodná polica v chladničke. Ale nikdy nie chladnička! Tam máte povolené skladovať len hranolky. 🙂
2. Zabezpečte cirkuláciu vzduchu
Zemiaky dýchajú aj po zbere, preto je dôležité zabezpečiť okolo nich dostatok vzduchu aby „nezadusili“. Ako na to?
- Skladujte ich v prútenom koši, drevenej debničke alebo v papierovom vreci.
- Ak používate igelitové vrecká, nezabudnite do nich spraviť niekoľko dierok.
- Zemiaky naukladajte len v tenkej vrstve (max. 60 cm), aby sa nepotlačili.
Tip na skladovanie v byte: Zemiaky skladujte vo vreci/debničke s otvormi v chladnej komore alebo na spodnej poličke chladničky.
3. Prekontrolujte skladované zemiaky
Nestačí len nájsť vhodné miesto a uložiť tam zemiaky. Aby ste predišli ich kazeniu, treba ich pravidelne kontrolovať:
- Prezrite vrecia/debničky aspoň 1x za 2 týždne.
- Všímajte si prípadné známky hnitia či plesne.
- Nahnité zemiaky ihneď odstráňte, aby sa kazenie nerozšírilo na ostatné.
- Naklíčené zemiaky stále môžete využiť – stačí odstrániť klíčky.
Správne ošetrenie pred uskladnením
Veľa záleží aj na tom, v akom stave zemiaky uskladníte. Po zbere alebo kúpe v obchode by ste ich mali:
- Nechať 1 – 2 týždne doschnúť a zahojiť prípadné poranenia.
- Očistiť od hrubej špiny, ale neoplachovať vodou!
- Nechať ich na suchom vzdušnom mieste.
Dôkladná príprava pred uložením výrazne predĺži trvanlivosť zemiakov a ochráni ich pred skladovými chorobami.
Tip: Ak kupujete zemiaky vo vreci, vždy ich skontrolujte – mokré či zhnité kusy nechajte pred uskladnením dôkladne preschnúť alebo vyhoďte.
Spotrebujte najprv staršie zemiaky
Ak skladujete zemiaky z viacerých zberov, vždy skonzumujte najprv tie staršie. Nové potom priebežne doskladňujte. Vďaka tomu budete mať väčšiu kontrolu nad procesom kazenia a nič vám nespráchnivie zbytočne.
Nezabudnite si prečítať aj naše ďalšie tipy pre lepší život a komfort doma!