Vrátiť sa do srdca » Všetky kategórie » Recepty » Recept na poctivý bazový sirup: bez éčiek, chémie a iných zbytočností

Recept na poctivý bazový sirup: bez éčiek, chémie a iných zbytočností

Doba čítania: 2 minút/y
limonáda s bazovým sirupom

Keď sa vonku rozlieva vôňa sladkých bazových kvetov, je čas si pripraviť lahodný bazový sirup. Pripravte si ho spolu s nami! 

Najskôr je dôležité uviesť, že bazové kvety treba zbierať za slnečného a suchého počasia. Najlepší čas na zber bazy je doobeda. Vyhýbajte sa zberu kvetov popri cestách, hoci bazy je tam hojne. Radšej si spravte dlhšiu prechádzku v prírode. Tam nazbierate čisté kvety.

Ingrediencie na bazový sirup

  • 30 kvetov bazy čiernej
  • 2 chemicky neošetrené citróny
  • 1 liter prevarenej vody
  • 1 kg kryštálového cukru

Postup prípravy bazového sirupu:

  • Kvety neoplachujte vodou, stačí ich otriasť, aby z nich vypadli nečistoty a hmyz
  • Vodu priveďte do varu a rozpustite v nej cukor.
  • Nechajte trochu vychladnúť.
  • Do veľkej nádoby vložte kvety bazy a nakrájané kolieska citrónov.
  • Zalejte uvareným sladkým roztokom, prikryte utierkou a nechajte lúhovať 24–48 hodín na chladnom mieste

Cedenie a plnenie fliaľ

  • Sirup sceďte cez jemné sitko alebo gázu, kvety dôkladne vyžmýkajte.
  • Nalejte do čistých fliaš, uzavrite a skladujte v chladničke alebo pivnici.

Takto pripravený bazový sirup vydrží aj niekoľko mesiacov. Ak chcete extra trvanlivosť, môžete ho ešte krátko prevariť pred plnením do fliaš.

Využitie bazového sirupu

  • Pripravte si osviežujúcu domácu bazovú limonádu. Do pohára vody pridajte 2-3 lyžice sirupu a dobre premiešajte. Ozdobte mätou, citrónom a ľadom.
  • Bazový sirup sa hodí aj do ďalších nápojov – skúste ho pridať do čaju, smoothie či miešaných drinkov.
  • Bazový sirup môžete použiť namiesto cukru pri príprave dezertov ako sú ovocné šaláty, koláče či zmrzliny.
  • Lyžica bazového sirupu denne podporí vašu imunitu. Baza je totiž bohatá na vitamín C a antioxidanty.

Tipy a triky pre najlepší výsledok:

  • Zbierajte len zdravé, čisto biele súkvetia bazy čiernej. Hnedé kvety môžu spôsobiť horkosť sirupu.
  • Na výrobu sirupu použite radšej cukor ako med. S cukrom získate lepšiu chuť a konzistenciu.
  • Chcete ešte intenzívnejšiu bazovú chuť? Pri lúhovaní pridajte k bazovým kvetom aj za hrsť listov.

Najčastejšie otázky

Koľko vydrží uskladnený bazový sirup?
Pri správnom uskladnení v chlade a tme vám bazový sirup vo fľašiach vydrží 6-12 mesiacov. Po otvorení skladujte v chladničke a spotrebujte do mesiaca.

Dá sa na prípravu bazového sirupu použiť sušený bazový kvet?
Áno, pri príprave sirupu môžete použiť aj sušené bazové kvety. Budete ich však potrebovať o čosi menej, cca 10 namiesto 30 kvetov.

Môžem bazový sirup pripraviť aj bez cukru?
Samozrejme, bazový sirup bez cukru bude však redší a trpkejší. Odporúčame cukor aspoň sčasti nahradiť medom, stéviou či xylitoliom, aby bol sirup chutnejší.

Ako spoznám bazu čiernu? Neotrávi ma?
Baza čierna má biele až bledožlté súkvetia v tvare taniera a tmavé, drobné plody. Jej kvety sú jedlé a zdraviu prospešné. Nezamieňajte si ju s jedovatou bazou chabzdovou, ktorej kvety sú žltkastejšie a v strapci.

Aké liečivé účinky má bazový sirup?
Baza čierna podporuje imunitu, pôsobí antibioticky, protizápalovo, potopudne a mierne uspáva. Bazový sirup sa tradične používa pri prechladnutí, kašli či horúčke. Je tiež dobrým zdrojom vitamínu C.

Prajeme veľa radosti pri zbere voňavých bazových kvetov a príjemné osvieženie s domácim bazovým sirupom! Ak vás láka vyskúšať aj iné recepty, čítajte náš magazín.

Kategória: Novinky, Recepty
Predchádzajúci článok
Ako vojna na Blízkom východe ovplyvní vašu dovolenku v Turecku?
Nasledujúci článok
Recept na sladučký jahodový džem ako od babičky. Len 3 ingrediencie