Keď sa vonku rozlieva vôňa sladkých bazových kvetov, je čas si pripraviť lahodný bazový sirup. Pripravte si ho spolu s nami!
Najskôr je dôležité uviesť, že bazové kvety treba zbierať za slnečného a suchého počasia. Najlepší čas na zber bazy je doobeda. Vyhýbajte sa zberu kvetov popri cestách, hoci bazy je tam hojne. Radšej si spravte dlhšiu prechádzku v prírode. Tam nazbierate čisté kvety.
Ingrediencie na bazový sirup
- 30 kvetov bazy čiernej
- 2 chemicky neošetrené citróny
- 1 liter prevarenej vody
- 1 kg kryštálového cukru
Postup prípravy bazového sirupu:
- Kvety neoplachujte vodou, stačí ich otriasť, aby z nich vypadli nečistoty a hmyz
- Vodu priveďte do varu a rozpustite v nej cukor.
- Nechajte trochu vychladnúť.
- Do veľkej nádoby vložte kvety bazy a nakrájané kolieska citrónov.
- Zalejte uvareným sladkým roztokom, prikryte utierkou a nechajte lúhovať 24–48 hodín na chladnom mieste
Cedenie a plnenie fliaľ
- Sirup sceďte cez jemné sitko alebo gázu, kvety dôkladne vyžmýkajte.
- Nalejte do čistých fliaš, uzavrite a skladujte v chladničke alebo pivnici.
Takto pripravený bazový sirup vydrží aj niekoľko mesiacov. Ak chcete extra trvanlivosť, môžete ho ešte krátko prevariť pred plnením do fliaš.
Využitie bazového sirupu
- Pripravte si osviežujúcu domácu bazovú limonádu. Do pohára vody pridajte 2-3 lyžice sirupu a dobre premiešajte. Ozdobte mätou, citrónom a ľadom.
- Bazový sirup sa hodí aj do ďalších nápojov – skúste ho pridať do čaju, smoothie či miešaných drinkov.
- Bazový sirup môžete použiť namiesto cukru pri príprave dezertov ako sú ovocné šaláty, koláče či zmrzliny.
- Lyžica bazového sirupu denne podporí vašu imunitu. Baza je totiž bohatá na vitamín C a antioxidanty.
Tipy a triky pre najlepší výsledok:
- Zbierajte len zdravé, čisto biele súkvetia bazy čiernej. Hnedé kvety môžu spôsobiť horkosť sirupu.
- Na výrobu sirupu použite radšej cukor ako med. S cukrom získate lepšiu chuť a konzistenciu.
- Chcete ešte intenzívnejšiu bazovú chuť? Pri lúhovaní pridajte k bazovým kvetom aj za hrsť listov.
Najčastejšie otázky
Koľko vydrží uskladnený bazový sirup?
Pri správnom uskladnení v chlade a tme vám bazový sirup vo fľašiach vydrží 6-12 mesiacov. Po otvorení skladujte v chladničke a spotrebujte do mesiaca.
Dá sa na prípravu bazového sirupu použiť sušený bazový kvet?
Áno, pri príprave sirupu môžete použiť aj sušené bazové kvety. Budete ich však potrebovať o čosi menej, cca 10 namiesto 30 kvetov.
Môžem bazový sirup pripraviť aj bez cukru?
Samozrejme, bazový sirup bez cukru bude však redší a trpkejší. Odporúčame cukor aspoň sčasti nahradiť medom, stéviou či xylitoliom, aby bol sirup chutnejší.
Ako spoznám bazu čiernu? Neotrávi ma?
Baza čierna má biele až bledožlté súkvetia v tvare taniera a tmavé, drobné plody. Jej kvety sú jedlé a zdraviu prospešné. Nezamieňajte si ju s jedovatou bazou chabzdovou, ktorej kvety sú žltkastejšie a v strapci.
Aké liečivé účinky má bazový sirup?
Baza čierna podporuje imunitu, pôsobí antibioticky, protizápalovo, potopudne a mierne uspáva. Bazový sirup sa tradične používa pri prechladnutí, kašli či horúčke. Je tiež dobrým zdrojom vitamínu C.
Prajeme veľa radosti pri zbere voňavých bazových kvetov a príjemné osvieženie s domácim bazovým sirupom! Ak vás láka vyskúšať aj iné recepty, čítajte náš magazín.