Vrátiť sa do srdca » Všetky kategórie » Recepty » Recept na palacinky 5x inak: po týchto si oblížete všetky prsty!

Recept na palacinky 5x inak: po týchto si oblížete všetky prsty!

zrolované palacinky preliate čokoládovým sirupom s lesným ovocím

Palacinky sú obľúbeným dezertom, ktorý pripravíte ľahko a rýchlo. Vyskúšajte našich päť špeciálnych receptov vrátane bezvaječnej vegánskej verzie a potešte seba i svojich blízkych novými chuťami.

1. Kakaové palacinky s mascarpone krémom a malinami

Ingrediencie na cesto:

  • 210 g hladkej múky
  • 2 lyžice kakaa
  • 2 lyžice cukru
  • 420 ml mlieka (odstáteho pri izbovej teplote)
  • 2 stredne veľké vajcia
  • štipka soli
  • olej alebo maslo na vyprážanie

Ingrediencie na náplň:

  • 250 g mascarpone
  • 2 lyžice práškového cukru
  • 1 lyžička vanilkového extraktu
  • čerstvé maliny

Postup:

  1. Vo veľkej miske zmiešajte múku, kakao, cukor a soľ.
  2. Následne pridajte vajcia, postupne prilievajte mlieko a vyšľahajte, kým nevznikne hladké cesto.
  3. Na rozohriatej panvici s trochou oleja pečte tenké palacinky z oboch strán dozlatista.
  4. Mascarpone vymiešajte s cukrom a vanilkou.
  5. Hotové palacinky naplňte krémom, pridajte maliny, zrolujte a podávajte.

2. Citrónové palacinky s tvarohovo-makovou náplňou

Ingrediencie na cesto:

  • 210 g hladkej múky
  • 420 ml mlieka
  • 2 stredne veľké vajcia
  • 2 lyžice cukru
  • šťava a kôra z 1 citróna
  • štipka soli
  • olej alebo maslo na vyprážanie

Ingrediencie na náplň:

  • 250 g jemného tvarohu
  • 2 lyžice mletého maku
  • 2 lyžice medu
  • 1 lyžička vanilkového cukru

Postup:

  1. Zmiešajte múku, cukor, soľ, citrónovú kôru a šťavu.
  2. Pridajte vajcia a mlieko, vymiešajte dohladka.
  3. Palacinky pečte na panvici s trochou oleja dozlatista.
  4. Tvaroh zmiešajte s makom, medom a vanilkovým cukrom.
  5. Palacinky naplňte tvarohovou zmesou, preložte na trojuholníčky a podávajte.

3. Kokosové palacinky s ananásovým krémom

Ingrediencie na cesto:

  • 210 g hladkej múky
  • 400 ml kokosového mlieka
  • 100 ml vody
  • 2 stredne veľké vajcia
  • 2 lyžice cukru
  • štipka soli
  • olej alebo maslo na vyprážanie

Ingrediencie na náplň:

  • 200 g smotanového syra (napr. Philadelphia)
  • 200 g drveného ananásu (čerstvého alebo z konzervy)
  • 2 lyžice práškového cukru
  • 1 lyžička kokosového sirupu (napr. Monin)

Postup:

  1. Múku, cukor a soľ zmiešajte v miske.
  2. Pridajte vajcia, kokosové mlieko a vodu, vymiešajte dohladka.
  3. Na panvici s trochou oleja upečte palacinku z oboch strán.
  4. Smotanový syr zmiešajte s ananásom, cukrom a sirupom.
  5. Hotové palacinky naplňte ananásovým krémom, zrolujte alebo zložte do trojuholníčkov a podávajte.

4. Palacinky bez vajec a mlieka s javorovým sirupom a orechmi

Ingrediencie na cesto:

  • 210 g hladkej múky
  • 450 ml rastlinného mlieka (napr. sójové, mandľové)
  • 2 lyžice javorového sirupu
  • 1 lyžička prášku do pečiva
  • štipka soli
  • olej na vyprážanie

Ingrediencie na servírovanie:

  • javorový sirup
  • nasekané vlašské orechy alebo pekanové orechy

Postup:

  1. V miske zmiešajte múku, prášok do pečiva a soľ.
  2. Pridajte rastlinné mlieko a javorový sirup, vymiešajte dohladka.
  3. Na panvici s trochou oleja pečte palacinku z oboch strán dozlatista.
  4. Hotové palacinky preložte, polejte javorovým sirupom a posypte orechmi.

5. Pistáciové palacinky s egrešovým prelivom

Ingrediencie na cesto:

  • 210 g polohrubej múky
  • 2 stredne veľké vajcia
  • 2 lyžice trstinového cukru
  • 420 ml mlieka
  • 1/2 lyžičky škorice
  • štipka soli
  • štipka vanilkového prášku
  • olej alebo maslo na vyprážanie

Ingrediencie na pistáciový krém:

  • 200 g mascarpone
  • 2 lyžice 100 % pistáciovej pasty
  • 20 g práškového cukru
  • 1 lyžica kyslej smotany

Ingrediencie na egrešový preliv:

  • 200 g egrešov
  • 1 lyžica cukru
  • 1 ovocného sirupu podľa chuti

Postup:

  1. Zmiešajte múku, cukor, škoricu, soľ a vanilku. Pridajte vajcia a mlieko, vyšľahajte dohladka.
  2. Na panvici rozohrejte olej a pečte tenké zlatisté palacinky.
  3. Mascarpone zmiešajte s pistáciovou pastou, cukrom a smotanou.
  4. Egreše povarte s cukrom a medovinou, prepasírujte na hladký preliv.
  5. Palacinky naplňte krémom, preložte, prelejte egrešami a ozdobte pistáciami.

Tipy na dokonalé palacinky:

  • Po vymiešaní nechajte cesto 15 – 30 minút odstáť, aby múka napučala. Výsledkom budú jemnejšie a nadýchanejšie palacinky.
  • Používajte panvicu s nepriľnavým povrchom, aby sa cesto neprichytávalo. Panvicu tiež rovnomerne nahrejte pred začiatkom pečenia.
  • Kontrolujte teplotu – príliš vysoká teplota spôsobí rýchle opečenie palacinky zvonka ale surové cesto vnútri. Preto udržujte stredne vysokú teplotu.
  • Obracajte ich až keď sú z jednej strany spotené a okraje sa začínajú oddeľovať od panvice.
  • Ak chcete zabrániť tvorbe hrudiek v ceste, múku postupne zašľahajte do zmesi vajec a mlieka, nie naopak.
  • Nepečte cesto príliš dlho z každej strany, stačí kým je ľahko zlatisté. Zabránite tak vysušeniu.

Prajeme veľa zábavy a chutných kreácií pri skúšaní nových receptov. Veríme, že si tieto palacinky zamilujete rovnako ako klasické palacinky s džemom alebo nutellou. Nenechajte si ujsť aj naše ďalšie chutné recepty

 

Kategória: Recepty
Predchádzajúci článok
Romantické valentínske priania a citáty, ktorými zažnete iskru
Nasledujúci článok
Roztoče: Všetko čo potrebujete vedieť a 8 rád ako ich poraziť