Palacinky sú obľúbeným dezertom, ktorý pripravíte ľahko a rýchlo. Vyskúšajte našich päť špeciálnych receptov vrátane bezvaječnej vegánskej verzie a potešte seba i svojich blízkych novými chuťami.
1. Kakaové palacinky s mascarpone krémom a malinami
Ingrediencie na cesto:
- 210 g hladkej múky
- 2 lyžice kakaa
- 2 lyžice cukru
- 420 ml mlieka (odstáteho pri izbovej teplote)
- 2 stredne veľké vajcia
- štipka soli
- olej alebo maslo na vyprážanie
Ingrediencie na náplň:
- 250 g mascarpone
- 2 lyžice práškového cukru
- 1 lyžička vanilkového extraktu
- čerstvé maliny
Postup:
- Vo veľkej miske zmiešajte múku, kakao, cukor a soľ.
- Následne pridajte vajcia, postupne prilievajte mlieko a vyšľahajte, kým nevznikne hladké cesto.
- Na rozohriatej panvici s trochou oleja pečte tenké palacinky z oboch strán dozlatista.
- Mascarpone vymiešajte s cukrom a vanilkou.
- Hotové palacinky naplňte krémom, pridajte maliny, zrolujte a podávajte.
2. Citrónové palacinky s tvarohovo-makovou náplňou
Ingrediencie na cesto:
- 210 g hladkej múky
- 420 ml mlieka
- 2 stredne veľké vajcia
- 2 lyžice cukru
- šťava a kôra z 1 citróna
- štipka soli
- olej alebo maslo na vyprážanie
Ingrediencie na náplň:
- 250 g jemného tvarohu
- 2 lyžice mletého maku
- 2 lyžice medu
- 1 lyžička vanilkového cukru
Postup:
- Zmiešajte múku, cukor, soľ, citrónovú kôru a šťavu.
- Pridajte vajcia a mlieko, vymiešajte dohladka.
- Palacinky pečte na panvici s trochou oleja dozlatista.
- Tvaroh zmiešajte s makom, medom a vanilkovým cukrom.
- Palacinky naplňte tvarohovou zmesou, preložte na trojuholníčky a podávajte.
3. Kokosové palacinky s ananásovým krémom
Ingrediencie na cesto:
- 210 g hladkej múky
- 400 ml kokosového mlieka
- 100 ml vody
- 2 stredne veľké vajcia
- 2 lyžice cukru
- štipka soli
- olej alebo maslo na vyprážanie
Ingrediencie na náplň:
- 200 g smotanového syra (napr. Philadelphia)
- 200 g drveného ananásu (čerstvého alebo z konzervy)
- 2 lyžice práškového cukru
- 1 lyžička kokosového sirupu (napr. Monin)
Postup:
- Múku, cukor a soľ zmiešajte v miske.
- Pridajte vajcia, kokosové mlieko a vodu, vymiešajte dohladka.
- Na panvici s trochou oleja upečte palacinku z oboch strán.
- Smotanový syr zmiešajte s ananásom, cukrom a sirupom.
- Hotové palacinky naplňte ananásovým krémom, zrolujte alebo zložte do trojuholníčkov a podávajte.
4. Palacinky bez vajec a mlieka s javorovým sirupom a orechmi
Ingrediencie na cesto:
- 210 g hladkej múky
- 450 ml rastlinného mlieka (napr. sójové, mandľové)
- 2 lyžice javorového sirupu
- 1 lyžička prášku do pečiva
- štipka soli
- olej na vyprážanie
Ingrediencie na servírovanie:
- javorový sirup
- nasekané vlašské orechy alebo pekanové orechy
Postup:
- V miske zmiešajte múku, prášok do pečiva a soľ.
- Pridajte rastlinné mlieko a javorový sirup, vymiešajte dohladka.
- Na panvici s trochou oleja pečte palacinku z oboch strán dozlatista.
- Hotové palacinky preložte, polejte javorovým sirupom a posypte orechmi.
5. Pistáciové palacinky s egrešovým prelivom
Ingrediencie na cesto:
- 210 g polohrubej múky
- 2 stredne veľké vajcia
- 2 lyžice trstinového cukru
- 420 ml mlieka
- 1/2 lyžičky škorice
- štipka soli
- štipka vanilkového prášku
- olej alebo maslo na vyprážanie
Ingrediencie na pistáciový krém:
- 200 g mascarpone
- 2 lyžice 100 % pistáciovej pasty
- 20 g práškového cukru
- 1 lyžica kyslej smotany
Ingrediencie na egrešový preliv:
- 200 g egrešov
- 1 lyžica cukru
- 1 ovocného sirupu podľa chuti
Postup:
- Zmiešajte múku, cukor, škoricu, soľ a vanilku. Pridajte vajcia a mlieko, vyšľahajte dohladka.
- Na panvici rozohrejte olej a pečte tenké zlatisté palacinky.
- Mascarpone zmiešajte s pistáciovou pastou, cukrom a smotanou.
- Egreše povarte s cukrom a medovinou, prepasírujte na hladký preliv.
- Palacinky naplňte krémom, preložte, prelejte egrešami a ozdobte pistáciami.
Tipy na dokonalé palacinky:
- Po vymiešaní nechajte cesto 15 – 30 minút odstáť, aby múka napučala. Výsledkom budú jemnejšie a nadýchanejšie palacinky.
- Používajte panvicu s nepriľnavým povrchom, aby sa cesto neprichytávalo. Panvicu tiež rovnomerne nahrejte pred začiatkom pečenia.
- Kontrolujte teplotu – príliš vysoká teplota spôsobí rýchle opečenie palacinky zvonka ale surové cesto vnútri. Preto udržujte stredne vysokú teplotu.
- Obracajte ich až keď sú z jednej strany spotené a okraje sa začínajú oddeľovať od panvice.
- Ak chcete zabrániť tvorbe hrudiek v ceste, múku postupne zašľahajte do zmesi vajec a mlieka, nie naopak.
- Nepečte cesto príliš dlho z každej strany, stačí kým je ľahko zlatisté. Zabránite tak vysušeniu.
Prajeme veľa zábavy a chutných kreácií pri skúšaní nových receptov. Veríme, že si tieto palacinky zamilujete rovnako ako klasické palacinky s džemom alebo nutellou. Nenechajte si ujsť aj naše ďalšie chutné recepty.