Vrátiť sa do srdca » Všetky kategórie » Recepty » Recept: Cícerová polievka plná bielkovín a chutí

Recept: Cícerová polievka plná bielkovín a chutí

Doba čítania: 2 minút/y
cícerová polievka s tekvicovými semienkami

Už vás nebaví točiť dookola tie isté recepty na polievky? Ak hľadáte niečo nové, výživné a chutné, táto fantastická cícerová polievka vás ohúri.  Je nabitá kvalitnou rastlinnou bielkovinou, je vhodná pre vegetariánov a vegánov a má úžasnú chuť. A navyše je extrémne jednoduchá na prípravu!

Suroviny (4 porcie)

  • 2 PL olivového oleja
  • 1 cibuľa, nakrájaná nadrobno
  • 2 mrkvy, nakrájané na kocky
  • 2 stonky zeleru, nakrájané na kocky
  • 3 strúčiky cesnaku, prelisované
  • 1 bobkový list
  • 1 ČL sušeného tymiánu
  • 1/2 ČL sušeného rozmarínu
  • 1 ČL soli
  • 1/2 ČL mletého čierneho korenia
  • 1 ČL červenej papriky
  • 2 plechovky (po 400g) cíceru, opláchnutého a odkvapkaného
  • 2 zemiaky, ošúpané a nakrájané na kocky
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 2 hrnčeky nasekaného kelu
  • 1/4 hrnčeka nastrúhaného parmezánu + na ozdobu
  • šťava z 1 citróna

Postup

  1. V hrnci rozohrejte olivový olej a opražte na ňom cibuľu, mrkvu a zeler cca 5 minút, kým zelenina nezmäkne. Pridajte cesnak a restujte ešte 1 minútu.
  2. Pridajte bobkový list, tymián, rozmarín, soľ, korenie a červenú papriku.
  3. Vsypte opláchnutý cícer, zemiaky a zalejte zeleninovým vývarom. Priveďte k varu, stíšte plameň a varte 15 až 20 minút pod pokrievkou, kým zemiaky nebudú mäkké.
  4. Vyberte bobkový list. Časť polievky rozmixujte ponorným mixérom, aby ste dosiahli krémovejšiu konzistenciu (nie je nutné rozmixovať úplne hladko).
  5. Vsypte kel, parmezán a dochuťte šťavou z citróna. Rozmiešajte a podľa chuti dosoľte a okoreňte.
  6. Servírujte s čerstvým chlebom a postrúhaným parmezánom. Dobrú chuť!

Prečo je táto polievka taká výživná?

Cícer je skvelým zdrojom rastlinných bielkovín, vlákniny, vitamínov skupiny B, železa a vápnika. V kombinácii s ďalšou zeleninou ako mrkva, zeler a kel získate plnohodnotné jedlo nabité živinami a antioxidantmi.

Tipy a triky

  • Namiesto kelu môžete použiť aj mangold, žihľavu alebo jarné cibuľky.
  • Na dochutenie môžete použiť aj pesto, bazalkovú pastu alebo sušené paradajky.
  • Cícerová polievka je výborná na zamrazenie. Rozdeľte ju do porcií a zmrazte bez parmezánu. Ten pridajte až pri servírovaní.

Odporúčame aj: Domáca lučina: musíte vyskúšať tento chutný a zdravý recept!

Cícerová polievka – najčastejšie otázky

Môžem namiesto cíceru použiť iné strukoviny?
Áno, cícer môžete nahradiť šošovicou, fazuľou alebo bielou fazuľou. Nezabudnite si upraviť čas varenia podľa konkrétnej strukoviny.

Ako dlho vydrží polievka v chladničke?
V dobre uzatvorenej nádobe vydrží cícerová polievka v chladničke 3 až 4 dni, no sme si istí, že a po nej zapráši ihneď.

Môžem vynechať parmezán, aby bola polievka vegánska?
Áno, parmezán môžete vynechať alebo nahradiť lahôdkovým droždím. Chuť bude mierne odlišná, ale stále výborná.

Čím môžem nahradiť kel?
Skúste špenát, mangold alebo jarné cibuľky.

Nechcem cícerovú polievku z konzervy. Môžem použiť sušený cícer?
Áno, ale chce to trochu viac času na prípravu. Sušený cícer treba najprv cez noc (minimálne 12 hodín) namočiť do vody, potom scediť, prepláchnuť a variť 1 až 2 hodiny do mäkka. Takto uvarený cícer potom možno použiť do polievky rovnako ako konzervovaný.

Pre tento recept na 4 porcie bude treba asi 1 1/2 hrnčeka sušeného cíceru, čo po uvarení zodpovedá 2 konzervám (800 g).

Výhodami domácej prípravy cíceru sú:

  • Kontrola nad množstvom soli
  • Možnosť použiť vodu z varenia ako základ pre ešte intenzívnejšiu chuť polievky
  • Lepšia a autentickejšia chuť ako z konzervy
Kategória: Novinky, Recepty
Predchádzajúci článok
Sú zašednuté alebo zažltnuté? 7 spôsobov ako vybieliť záclony