Vrátiť sa do srdca » Všetky kategórie » Recepty » Perfektný domáci kečup: Po kupovanom sa už viac neobzriete!

Perfektný domáci kečup: Po kupovanom sa už viac neobzriete!

Doba čítania: 3 minút/y
čerstvý domáci kečup esteticky naaranžovaný


Zabudnite na kupovaný kečup plný konzervantov a umelých prísad. Domáci kečup je jednoduchší na prípravu, než si myslíte, a jeho chuť vás úplne dostane! V tomto článku vám ukážeme overený recept, ktorý zvládnete aj vy, plus zaujímavé variácie a tipy na skladovanie.

Prečo si vyrobiť vlastný kečup?

Domáci kečup je doslova iná liga než ten z obchodu. Nielenže presne viete, čo obsahuje, ale môžete si upraviť jeho chuť podľa vlastných preferencií. Navyše, keď raz ochutnáte ten pravý domáci, na kupovaný si už nespomeniete.

Výhody domáceho kečupu:

  • Žiadne umelé konzervačné látky ani zahusťovadlá
  • Prirodzená chuť čerstvých rajčín a korenín
  • Možnosť upraviť sladkosť, kyslosť aj pikantnosť
  • Ekonomicky výhodný pri väčšom množstve

Overený recept na domáci kečup

Čo budete potrebovať:

  • 500 g cibuľe
  • 2 kg zrelých rajčín
  • 400 g kyslých jabĺk
  • 1 dl octu
  • 700 g kryštálového cukru
  • 250 g hrozienok
  • 10 g soli
  • 10 g štipľavej čiernej papriky
  • 10 g kari korenia
  • 2 postrúhané muškátové oriešky
  • 10 g zázvoru
  • 4 zomleté klinčeky
  • 2 bobkové listy

Postup prípravy:

  1. Nadrobno pokrájajte cibuľu a poduste ju v troške vody do mäkka.
  2. Pridajte ocot, cukor, pokrájané a očistené jablká, rajčiny zbavené šupiek a umyté hrozienka.
  3. Vhoďte všetky spomenuté koreniny a dobre premiešajte.
  4. Za občasného miešania varte približne 50 minút na miernom ohni.
  5. Po uvarení nechajte zmes mierne vychladnúť a potom ju dôkladne rozmixujte na hladkú konzistenciu.
  6. Horúci kečup naplňte do čistých vysterilizovaných pohárov alebo fliaš.
  7. Pevne uzavrite viečkom a sterilizujte 15 minút pri teplote 90 °C.

Využite paradajkovú sezónu a pripravte si aj túto lahodnú taliansku paradajkovú omáčku!

Tipy pre dokonalý výsledok

Výber paradajok je kľúčový

Pre najlepšiu chuť použite dobre vyzreté, mäsité paradajky. Ideálne sú odrody ako San Marzano alebo Roma. Ak máte vlastné paradajky zo záhrady, o to lepšie!

Ako odstrániť šupky z rajčín

Paradajky zhora i zdola jemne narežte do „x“,  vložte na 30 sekúnd do vriacej vody, potom ich rýchlo preložte do ľadovej vody. Potom ich ľahko ošúpete.

Konzistencia podľa vašich predstáv

Ak máte radi hustejší kečup, varte ho o 10 až 15 minút dlhšie. Pre redší kečup pridajte trochu vody.

Zaujímavé variácie domáceho kečupu

  • Pikantný kečup s chilli: Pridajte 2-3 čerstvé chilli papričky alebo lyžičku kajenského korenia. Pre milovníkov ostrého jedla je to dokonalá voľba!
  • Sladko-kyslý ázijský kečup: Nahraďte časť cukru medom a pridajte lyžicu sójovej omáčky. Získate tak zaujímavý ázijský nádych.
  • Bylinková verzia: Vmiešajte čerstvé bylinky ako bazalku, oregano alebo rozmarín. Dodajú kečupu stredomorský charakter.
  • BBQ kečup s dymovou príchuťou: Pridajte lyžičku údenej papriky a trochu Worcesterskej omáčky pre autentickú BBQ chuť.

Správne skladovanie domáceho kečupu

Pred otvorením

Správne sterilizovaný kečup vydrží v špajzi až 12 mesiacov. Skladujte ho na chladnom, tmavom mieste pri teplote do 15°C.

Po otvorení

Otvorený kečup patrí do chladničky a spotrebujte ho do 3-4 týždňov. Vždy používajte čistú lyžičku, aby ste predišli kontaminácii.

Mrazenie kečupu

Prekvapivo, kečup sa dá aj zmraziť! Nalejte ho do formičiek na ľad a po zmrazení presypte kocky do vrecka. Vydrží až 6 mesiacov.

Ako spoznáte kvalitný domáci kečup?

Farba by mala byť sýtočervená až tmavočervená, nie príliš svetlá. Konzistencia hustá, ale nie gumová. Chuť vyvážená medzi sladkosťou, kyslosťou a korenenosťou.

Domáci kečup je skutočne jednoduchý na prípravu a výsledok stojí za to. Už nikdy nebudete musieť kupovať drahé „prémiové“ kečupy, keď si ten najlepší vyrobíte doma. Vyskúšajte tento recept a určite sa pochválite svojím výtvorom!

Často kladené otázky (FAQ)

Môžem použiť konzervované paradajky namiesto čerstvých?

Áno, môžete použiť kvalitné konzervované celé lúpané rajčiny. Použite približne 1,5 kg konzervovaných rajčín (bez šťavy) namiesto 2 kg čerstvých. Chuť bude mierne odlišná, ale stále výborná.

Prečo pridávať do kečupu jablká?

Jablká dodávajú kečupu prirodzenú sladkosť a jemnú ovocnú chuť. Zároveň obsahujú pektín, ktorý pomáha zahustiť konzistenciu. Ak nemáte kyslé jablká, môžete použiť aj sladkokyslé odrody.

Dá sa kečup pripraviť bez cukru?

Áno, cukor môžete nahradiť medom, javorovým sirupom alebo steviu. Pri použití umelých sladidiel však môže byť doba skladovania kratšia a chuť mierne odlišná.

Ako dlho trvá celá príprava kečupu?

Samotná príprava trvá približne 1,5 hodiny vrátane varenia. K tomu pripočítajte čas na sterilizáciu (15 minút) a vychladnutie. Celkovo si rezervujte asi 2-2,5 hodiny.

Môžem vynechať sterilizáciu?

Ak plánujete kečup spotrebovať do 2 týždňov a budete ho skladovať v chladničke, sterilizáciu môžete vynechať. Pre dlhodobé skladovanie je však sterilizácia nevyhnutná pre bezpečnosť potraviny.

Kategória: Recepty
Predchádzajúci článok
Ako zmraziť huby tak, aby chutili ako čerstvé?