Vrátiť sa do srdca » Všetky kategórie » Recepty » RECEPT: Famózna veľkonočná hrudka, po ktorej sa len tak zapráši

RECEPT: Famózna veľkonočná hrudka, po ktorej sa len tak zapráši

Doba čítania: 2 minút/y
biela veľkonočná hrudka na stole s nožom

Veľká noc sa nezadržateľne blíži a s ňou aj čas na prípravu tradičných dobrôt. Ak patríte k milovníkom domácich vajec a radi by ste ich tento rok využili na niečo špeciálne, vyskúšajte recept na famóznu veľkonočnú hrudku. Keď ju raz ochutnáte, určite sa po nej len tak zapráši!

Veľkonočná hrudka – tradícia z východného Slovenska

Pôvod veľkonočnej hrudky siaha až do 16. storočia a je neodmysliteľne spätý s regiónom východného Slovenska. Hrudka sa zvykla pripravovať na Bielu sobotu, kedy gazdinky využili prebytok čerstvých domácich vajec, ktoré sa cez pôst nesmeli konzumovať.

Tradičná príprava hrudky prebiehala tak, že sa čerstvé vajcia rozbili do mlieka, pridala sa soľ a zmes sa za stáleho miešania uvarila.

Vzniknutá hmota sa odcedila cez plátno a nechala sa stuhnúť do tvaru gule. Veľkonočná hrudka sa potom krájala na mesiačiky a podávala sa ako príloha.

Hoci sa postup prípravy hrudky v rôznych obciach mierne líšil, základný princíp ostal rovnaký. V niektorých rodinách sa do zmesi vajec pridávali aj bylinky ako pažítka či petržlenová vňať, inde zas cesnak alebo čierne korenie.

Recept na veľkonočnú hrudku

Suroviny:

  • 2 l polotučné mlieko
  • 20 ks domáce vajíčka
  • 1,5 PL soľ
  • 1 čl mleté čierne korenie
  • pažítka, petržlenová vňať, medvedí cesnak

Postup:

  1. V záhrade odtrhneme čerstvú petržlenovú vňať či pažítku, ktoré si nasekáme nadrobno.
  2. V hlbokom hrnci rozšľaháme vajíčka, pridáme soľ a čierne korenie podľa chuti.
  3. Prilejeme mlieko a za stáleho miešania pomaly privedieme k varu. Varíme cca 15 až 20 minút, kým sa hmota nezačne oddeľovať od stien hrnca.
  4. Výslednú zmes necháme mierne vychladnúť a pridáme bylinky.
  5. Hmotu preložíme do sitka s gázou a necháme dôkladne odkvapkať. Vzniknutú hrudku zabalíme do gázy a vytvarujeme do gule.
  6. Hrudku necháme vychladnúť v chladničke aspoň 4 hodiny, ideálne cez noc. Podávame nakrájanú na taniere alebo chlebíčky.

Výsledná hrudka má lahodnú, jemne syrovo-mliečnu chuť so štipkou byliniek. Je nielen perfektnou chuťovkou na sviatočný stôl, ale aj zdravou alternatívou plnou bielkovín.

Prečítajte si aj: Veľkonočné priania: tradičné, vtipné i kresťanské

Extra tipy pre dokonalú veľkonočnú hrudku

Ak by ste ju ale radi posunuli ešte o level vyššie, máme pre vás zopár overených rád od skúsených gazdiniek.

Tip č. 1: Kvalitné suroviny – základ úspechu

Pre čo najlepší výsledok odporúčame použiť naozaj čerstvé domáce vajíčka a kvalitné plnotučné mlieko. Práve tuk dodá hrudke jemnosť a vláčnosť. Vyhnite sa mlieku so zníženým obsahom tuku.

Tip č. 2: Pridajte maslo

Ak chcete mať hrudku ešte luxusnejšiu a krémovejšiu, skúste do zmesi pridať kocku masla. Vajíčka budú pôsobiť sviežejšie a chuť bude intenzívnejšia.

Tip č. 3: Bylinkové variácie

Okrem klasickej petržlenovej vňate a pažítky môžete vyskúšať aj iné bylinky podľa vlastnej chuti – napríklad pór, cesnak, kôpor, zelerovú vňať či dokonca mladú žihľavu. Nebojte sa experimentovať!

Tip č. 4: Dochucovadlá a koreniny

Základom správnej chuti je dostatok soli, ale okrem nej môžete použiť aj ďalšie dochucovadlá. Skúste pridať štipku čerstvo namletého muškátového orieška, mletej rasce alebo chilli papričky.

Tip č. 5: Formujte pomocou formy

Ak nechcete riešiť zdĺhavé odkvapkávanie hrudky v gáze, ušetrite si prácu a použite špeciálnu formu na syr. Hmotu natlačte do formy, zakryte potravinárskou fóliou a nechajte cez noc stuhnúť v chladničke. Veľkonočná hruka bude viac kompaktná a nebude sa drobiť z krajov.

Nezabudnite mrknúť aj na ďalšie recepty!

Kategória: Novinky, Recepty
Predchádzajúci článok
Čo naozaj funguje proti voškám na kvetoch a rastlinách?
Nasledujúci článok
Ako znížiť alebo naopak zvýšiť pH v bazéne?