Chrumkavé batátové hranolky, batátové pyré ochutené bylinkami a kyslou smotanou, sýta mrkvovo-batátová polievka, plnené batáty s fetou a stredomorskými chuťami či nadýchané batátové lievance poliate javorovým sirupom – to je len zopár inšpirácií, ako premeniť obyčajné batáty na slávnostné a zdravé pochúťky. Batáty sú skvelou alternatívou zemiakov, sú bohaté na vlákninu, vitamíny a antioxidanty, tak vyskúšajte týchto 5 vynikajúcich receptov. Zamilujete si ich.
1. Chrumkavé batátové hranolky
Ingrediencie:
- 900 g batátov (asi 2 stredne veľké)
- 1 lyžica kukuričného škrobu
- ½ lyžičky jemnej morskej soli
- 2 lyžice extra panenského olivového oleja
- Voliteľné korenie: čerstvo mleté čierne korenie, kajenské korenie a/alebo cesnak v prášku
Postup:
- Rúru predhrejte na 220 °C a pripravte si 2 veľké plechy vyložené papierom na pečenie.
- Batáty ošúpte a nakrájajte na hranolky asi 6 mm hrubé a 6 mm široké. Rozdeľte ich na dva plechy.
- Posypte hranolky kukuričným škrobom (na každý plech 1,5 lyžičky) a soľou (na každý ¼ lyžičky). Premiešajte, aby sa hranolky rovnomerne obalili. Pokvapkajte hranolky olivovým olejom (na každý plech 1 lyžica) a znova premiešajte, až kým nie sú pokryté olejom a nikde neostáva suchý škrob. V prípade potreby ho votrela do hranolčekov prstami.
- Rozložte hranolky v jednej vrstve a pečte 20 minút, potom ich obráťte, aby sa opiekli rovnomerne (najlepšie kovovou obracačkou, vždy cca 10 kusov naraz rýchlym pohybom zápästia).
- Vráťte do rúry a vymeňte pozíciu plechov. Viac opečené kusy presuňte do stredu.
- Pečte ďalších 10-18 minút, kým nie sú chrumkavé a mierne hnedé na okrajoch. Podávajte horúce, posypané korením podľa chuti (čierne korenie, štipka kajenského korenia a cesnakového prášku).
Skladovanie:
Najlepšie sú čerstvé, ale vydržia v chladničke 4 dni. Ohrejte v rúre, aby boli opäť chrumkavé. Príprava vopred: Batáty môžete nakrájať 1-2 dni vopred, zaliate vodou v miske. Pred pečením ich dobre osušte.
2. Batátové pyré s bylinkami
Ingrediencie:
- 1,8 kg sladkých zemiakov (asi 7 menších)
- 2 lyžičky soli
- ⅓ šálky najemno nakrájanej zelenej cibuľky
- ⅓ šálky nasekanej petržlenovej vňate
- 1 malý prelisovaný strúčik cesnaku
- ¼ šálky kyslej smotany + trocha na ozdobenie
- 3 lyžice nakrájaného masla
- Čerstvo mleté čierne korenie
- 1 lyžička olivového oleja
Postup:
- Batáty nakrájajte na 2,5 cm kocky a varte v osolenej vode (1 lyžička soli) asi 9-12 minút domäkka.
- Zlejte a roztlačte na pyré požadovanej konzistencie.
- Ihneď vmiešajte takmer všetku cibuľku, petržlen (trochu si nechajte), cesnak, väčšinu kyslej smotany (1 lyžicu nechajte), maslo a zvyšnú 1 lyžičku soli. Dochuťte soľou (asi ¼ až ½ lyžičky) a korením podľa chuti.
- Preložte do misy, ozdobte lyžicou kyslej smotany. Posypte zvyšnou cibuľkou a petržlenom. Pokvapkajte olivovým olejom a posypte čiernym korením.
Vegan verzia: Použite vegánsku smotanu a namiesto masla olivový olej.
3. Mrkvovo-batátová polievka
Ingrediencie:
- 1 lyžica olivového oleja
- 1 hnedá cibuľa
- 3 mrkvy
- 4 šálky na kocky nakrájaných batátov
- 6 šálok zeleninového vývaru
- ¼ lyžičky škorice
- ⅛ lyžičky zázvoru
- ⅛ lyžičky kurkumy
- 1 lyžička soli
- ¼ lyžičky čierneho korenia
Postup:
- V hrnci rozohrejte olej a opražte nakrájanú cibuľu asi 10 minút dozlatista.
- Pridajte škoricu, zázvor, kurkumu, soľ a korenie. Premiešajte. Vložte mrkvu, batáty a vývar.
- Priveďte do varu, potom prikryte a varte na miernom ohni asi 25-30 minút domäkka.
- Keď je zelenina mäkká, rozmixujte ponorným mixérom dohladka.
- Dochuťte soľou a korením. Podávajte ozdobené lyžicou smotany.
4. Batáty plnené fetou, olivami a sušenými paradajkami
Ingrediencie:
- 2 stredné červené batáty (po 225-280g)
- 60 g ovčej fety
- 30 g čiernych olív bez kôstok, nadrobno nasekaných
- 25 g sušených paradajok, nadrobno nasekaných
- 1 malý strúčik prelisovaného cesnaku
- ¼ šálky nasekanej petržlenovej vňate alebo kôpru
- ½ lyžičky sušeného (alebo 2 lyžičky čerstvého) oregana
- 1 ½ lyžice olivového oleja
- Morská soľ a čierne korenie podľa chuti
Postup:
- Batáty niekoľkokrát prepichnite vidličkou a pečte v rúre vyhriatej na 200 °C asi 60 minút domäkka (špajdľa ide ľahko prepichnúť).
- Kým sa batáty pečú, zmiešajte zvyšné ingrediencie v miske.
- Upečené batáty pozdĺžne rozkrojte, naplňte pripravenou zmesou a ihneď podávajte.
Možné obmeny:
- Pridajte pár lyžíc cíceru alebo šošovice.
- Použite zelené aj čierne olivy.
- Bylinky: Bazalka namiesto oregana.
- Syr: Kozí alebo balkánsky syr namiesto fety. Skvelá je aj bryndza.
5. Batátové lievance
Ingrediencie:
- 1 šálka pretlačených varených batátov
- 2 veľké vajcia
- ½ šálky mlieka
- 2 lyžice trstinového cukru
- 1 lyžica javorového sirupu + ďalší na podávanie
- ¾ šálky hladkej múky
- 1 lyžička mletej škorice
- 1 lyžička prášku do pečiva
- ¼ lyžičky soli
- Štipka muškátového orieška
- 2 lyžice rozpusteného masla + ďalšie na vyprážanie
Postup:
- V miske zmiešajte batátové pyré, vajcia, mlieko, cukor a sirup.
- Pridajte múku, škoricu, prášok do pečiva, soľ a muškátový oriešok a potom premiešajte dohladka. Zapracujte rozpustené maslo.
- Na panvici rozohrejte trochu masla. Naberajte ⅓ šálky cesta a vyprážajte lievance z oboch strán dozlatista, 2-4 min prvá strana, 2-3 min druhá.
- Podávajte teplé, poliate javorovým sirupom.
Časté otázky
Sú batáty zdravšie než biele zemiaky?
Batáty obsahujú viac vlákniny, vitamínu A a antioxidantov než biele zemiaky a majú nižší glykemický index. Na druhej strane, zemiaky majú menej cukrov a kalórií. Oba druhy sú zdravou súčasťou vyváženej stravy.
Dajú sa batáty jesť aj so šupkou?
Áno, šupka batátov je jedlá a obsahuje veľa živín. Pred prípravou batáty dôkladne umyte a odstráňte prípadné poškodené časti.
Ako dlho trvá upiecť batáty v rúre?
Závisí to od veľkosti batátov. Väčšie celé batáty trvá upiecť asi 45-60 minút pri teplote 200°C, menšie či nakrájané asi 20-30 minút.
Môžem použiť batáty namiesto tuku do koláčov a sladkého pečiva?
Áno, batátové pyré sa dá použiť ako náhrada časti masla či oleja v mnohých receptoch na koláče, muffiny či sušienky. Pečivo bude vďaka tomu vláčnejšie. Použite asi ¾ šálky pyré namiesto 1 šálky masla.
Sú batáty vhodné pri chudnutí?
Batáty sú vďaka vysokému obsahu vlákniny a komplexných sacharidov zasýtené jedlo. Majú nižší glykemický index než biele zemiaky. Pokiaľ sú pripravené zdravým spôsobom (pečené, varené), bez pridaného tuku a cukru, môžu byť súčasťou diét na chudnutie, no vždy záleží na celkovom kalorickom príjme a výdaji.
Nenechajte si ujsť aj naše ďalšie recepty.