Vrátiť sa do srdca » Všetky kategórie » Recepty » 5 spôsobov ako pripraviť batáty. Lahodné a zdravé!

5 spôsobov ako pripraviť batáty. Lahodné a zdravé!

Doba čítania: 4 minút/y
batáty v bedničke

Chrumkavé batátové hranolky, batátové pyré ochutené bylinkami a kyslou smotanou, sýta mrkvovo-batátová polievka, plnené batáty s fetou a stredomorskými chuťami či nadýchané batátové lievance poliate javorovým sirupom – to je len zopár inšpirácií, ako premeniť obyčajné batáty na slávnostné a zdravé pochúťky. Batáty sú skvelou alternatívou zemiakov, sú bohaté na vlákninu, vitamíny a antioxidanty, tak vyskúšajte týchto 5 vynikajúcich receptov. Zamilujete si ich.

1. Chrumkavé batátové hranolky

Ingrediencie:

  • 900 g batátov (asi 2 stredne veľké)
  • 1 lyžica kukuričného škrobu
  • ½ lyžičky jemnej morskej soli
  • 2 lyžice extra panenského olivového oleja
  • Voliteľné korenie: čerstvo mleté čierne korenie, kajenské korenie a/alebo cesnak v prášku

Postup:

  1. Rúru predhrejte na 220 °C a pripravte si 2 veľké plechy vyložené papierom na pečenie.
  2. Batáty ošúpte a nakrájajte na hranolky asi 6 mm hrubé a 6 mm široké. Rozdeľte ich na dva plechy.
  3. Posypte hranolky kukuričným škrobom (na každý plech 1,5 lyžičky) a soľou (na každý ¼ lyžičky). Premiešajte, aby sa hranolky rovnomerne obalili. Pokvapkajte hranolky olivovým olejom (na každý plech 1 lyžica) a znova premiešajte, až kým nie sú pokryté olejom a nikde neostáva suchý škrob. V prípade potreby ho votrela do hranolčekov prstami.
  4. Rozložte hranolky v jednej vrstve a pečte 20 minút, potom ich obráťte, aby sa opiekli rovnomerne (najlepšie kovovou obracačkou, vždy cca 10 kusov naraz rýchlym pohybom zápästia).
  5. Vráťte do rúry a vymeňte pozíciu plechov. Viac opečené kusy presuňte do stredu.
  6. Pečte ďalších 10-18 minút, kým nie sú chrumkavé a mierne hnedé na okrajoch. Podávajte horúce, posypané korením podľa chuti (čierne korenie, štipka kajenského korenia a cesnakového prášku).

Skladovanie:

Najlepšie sú čerstvé, ale vydržia v chladničke 4 dni. Ohrejte v rúre, aby boli opäť chrumkavé. Príprava vopred: Batáty môžete nakrájať 1-2 dni vopred, zaliate vodou v miske. Pred pečením ich dobre osušte.

2. Batátové pyré s bylinkami

Ingrediencie:

  • 1,8 kg sladkých zemiakov (asi 7 menších)
  • 2 lyžičky soli
  • ⅓ šálky najemno nakrájanej zelenej cibuľky
  • ⅓ šálky nasekanej petržlenovej vňate
  • 1 malý prelisovaný strúčik cesnaku
  • ¼ šálky kyslej smotany + trocha na ozdobenie
  • 3 lyžice nakrájaného masla
  • Čerstvo mleté čierne korenie
  • 1 lyžička olivového oleja

Postup:

  1. Batáty nakrájajte na 2,5 cm kocky a varte v osolenej vode (1 lyžička soli) asi 9-12 minút domäkka.
  2. Zlejte a roztlačte na pyré požadovanej konzistencie.
  3. Ihneď vmiešajte takmer všetku cibuľku, petržlen (trochu si nechajte), cesnak, väčšinu kyslej smotany (1 lyžicu nechajte), maslo a zvyšnú 1 lyžičku soli. Dochuťte soľou (asi ¼ až ½ lyžičky) a korením podľa chuti.
  4. Preložte do misy, ozdobte lyžicou kyslej smotany. Posypte zvyšnou cibuľkou a petržlenom. Pokvapkajte olivovým olejom a posypte čiernym korením.

Vegan verzia: Použite vegánsku smotanu a namiesto masla olivový olej.

3. Mrkvovo-batátová polievka

Ingrediencie:

  • 1 lyžica olivového oleja
  • 1 hnedá cibuľa
  • 3 mrkvy
  • 4 šálky na kocky nakrájaných batátov
  • 6 šálok zeleninového vývaru
  • ¼ lyžičky škorice
  • ⅛ lyžičky zázvoru
  • ⅛ lyžičky kurkumy
  • 1 lyžička soli
  • ¼ lyžičky čierneho korenia

Postup:

  1. V hrnci rozohrejte olej a opražte nakrájanú cibuľu asi 10 minút dozlatista.
  2. Pridajte škoricu, zázvor, kurkumu, soľ a korenie. Premiešajte. Vložte mrkvu, batáty a vývar.
  3. Priveďte do varu, potom prikryte a varte na miernom ohni asi 25-30 minút domäkka.
  4. Keď je zelenina mäkká, rozmixujte ponorným mixérom dohladka.
  5. Dochuťte soľou a korením. Podávajte ozdobené lyžicou smotany.

4. Batáty plnené fetou, olivami a sušenými paradajkami

Ingrediencie:

  • 2 stredné červené batáty (po 225-280g)
  • 60 g ovčej fety
  • 30 g čiernych olív bez kôstok, nadrobno nasekaných
  • 25 g sušených paradajok, nadrobno nasekaných
  • 1 malý strúčik prelisovaného cesnaku
  • ¼ šálky nasekanej petržlenovej vňate alebo kôpru
  • ½ lyžičky sušeného (alebo 2 lyžičky čerstvého) oregana
  • 1 ½ lyžice olivového oleja
  • Morská soľ a čierne korenie podľa chuti

Postup:

  1. Batáty niekoľkokrát prepichnite vidličkou a pečte v rúre vyhriatej na 200 °C asi 60 minút domäkka (špajdľa ide ľahko prepichnúť).
  2. Kým sa batáty pečú, zmiešajte zvyšné ingrediencie v miske.
  3. Upečené batáty pozdĺžne rozkrojte, naplňte pripravenou zmesou a ihneď podávajte.

Možné obmeny:

  • Pridajte pár lyžíc cíceru alebo šošovice.
  • Použite zelené aj čierne olivy.
  • Bylinky: Bazalka namiesto oregana.
  • Syr: Kozí alebo balkánsky syr namiesto fety. Skvelá je aj bryndza.

5. Batátové lievance

Ingrediencie:

  • 1 šálka pretlačených varených batátov
  • 2 veľké vajcia
  • ½ šálky mlieka
  • 2 lyžice trstinového cukru
  • 1 lyžica javorového sirupu + ďalší na podávanie
  • ¾ šálky hladkej múky
  • 1 lyžička mletej škorice
  • 1 lyžička prášku do pečiva
  • ¼ lyžičky soli
  • Štipka muškátového orieška
  • 2 lyžice rozpusteného masla + ďalšie na vyprážanie

Postup:

  1. V miske zmiešajte batátové pyré, vajcia, mlieko, cukor a sirup.
  2. Pridajte múku, škoricu, prášok do pečiva, soľ a muškátový oriešok a potom premiešajte dohladka. Zapracujte rozpustené maslo.
  3. Na panvici rozohrejte trochu masla. Naberajte ⅓ šálky cesta a vyprážajte lievance z oboch strán dozlatista, 2-4 min prvá strana, 2-3 min druhá.
  4. Podávajte teplé, poliate javorovým sirupom.

Časté otázky

Sú batáty zdravšie než biele zemiaky?

Batáty obsahujú viac vlákniny, vitamínu A a antioxidantov než biele zemiaky a majú nižší glykemický index. Na druhej strane, zemiaky majú menej cukrov a kalórií. Oba druhy sú zdravou súčasťou vyváženej stravy.

Dajú sa batáty jesť aj so šupkou?

Áno, šupka batátov je jedlá a obsahuje veľa živín. Pred prípravou batáty dôkladne umyte a odstráňte prípadné poškodené časti.

Ako dlho trvá upiecť batáty v rúre?

Závisí to od veľkosti batátov. Väčšie celé batáty trvá upiecť asi 45-60 minút pri teplote 200°C, menšie či nakrájané asi 20-30 minút.

Môžem použiť batáty namiesto tuku do koláčov a sladkého pečiva?

Áno, batátové pyré sa dá použiť ako náhrada časti masla či oleja v mnohých receptoch na koláče, muffiny či sušienky. Pečivo bude vďaka tomu vláčnejšie. Použite asi ¾ šálky pyré namiesto 1 šálky masla.

Sú batáty vhodné pri chudnutí?

Batáty sú vďaka vysokému obsahu vlákniny a komplexných sacharidov zasýtené jedlo. Majú nižší glykemický index než biele zemiaky. Pokiaľ sú pripravené zdravým spôsobom (pečené, varené), bez pridaného tuku a cukru, môžu byť súčasťou diét na chudnutie, no vždy záleží na celkovom kalorickom príjme a výdaji.

Nenechajte si ujsť aj naše ďalšie recepty.

 

Kategória: Novinky, Recepty
Predchádzajúci článok
6 spôsobov, ako znížiť cholesterol bez liekov už za 6 týždňov
Nasledujúci článok
Potkana doma nemusíte zabíjať. Riešením sú humánne pasce